Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Definitionen av en bubbla är förenklat följande; orealistiska förväntningar på vad tillgången kan generera i avkastning, snabbt stigande priser och för en del snabba vinster. För att kunna bibehålla den höga kursen krävs det ett inflöde av nytt kapital, och det är först när fler vill sälja än köpa som luften sakta börjar gå ur bubblan, skriver debattören. Bild: AP Photo/Charlie Neibergall, Dan Coleman
Definitionen av en bubbla är förenklat följande; orealistiska förväntningar på vad tillgången kan generera i avkastning, snabbt stigande priser och för en del snabba vinster. För att kunna bibehålla den höga kursen krävs det ett inflöde av nytt kapital, och det är först när fler vill sälja än köpa som luften sakta börjar gå ur bubblan, skriver debattören. Bild: AP Photo/Charlie Neibergall, Dan Coleman

Gamestop-kuppen visar på riskerna med att hoppa på aktietrender

Flockmentalitet och fenomen där internetgrupper, memes och hashtags lyckas driva upp priset på en aktie, som i fallet med Gamestop, spiller över på hela aktiemarknaden – även om det varar en kort stund. Men småspararna behöver vara försiktiga med att hoppa på "trendiga" investeringar, och istället fokusera på att skapa en långsiktig investeringsstrategi, skriver Shoka Åhrman, sparekonom.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Gamestop-hysterin har knappast undgått någon. Det så kallade skiftet på Wall Street och David mot Goliat-kampen mellan individuella investerare och de stora jättarna har varit en enorm snackis både runt fikaborden och i media. Men vad är det egentligen som händer, och hur kan det påverka dig som privatsparare?

Många mer eller mindre professionella kommentatorer menar att Gamestop-gate är ett tydligt exempel där privatpersoner äntligen vunnit över Wall Street-proffsen. Men riktigt så enkelt är det inte. Vad som hänt är att en grupp småsparare gått samman i forumet Wall Street Bets på sajten Reddit, och beslutat att gemensamt köpa in sig i bolaget Gamestop i syfte att få aktiekursen att rusa. Bakgrunden till strategin är att flera stora hedgefonder tidigare blankat aktien, alltså satsat på att den ska gå ner i värde. Resultatet av småspararnas köp blev att aktiekursen istället rusade flera hundra procent – och voilà, en bubbla har skapats.

Småspararna vinnare

En förenklad bild av situationen är att småspararna i detta fall är vinnarna, medan hedgefonderna är förlorare. Men samtidigt om det finns vinnare i en bubbla finns det också de som hoppar på karusellen lite för sent och på för höga nivåer. Den här typen av flockmentalitet och fenomen där internetgrupper, memes och hashtags lyckas driva upp priset på en aktie påverkar inte bara det enskilda bolaget eller tillgången. Marknadsspekulationer som denna spills över på hela aktiemarknaden – även om det varar en kort stund.

Vad vi tillfälligt fått bevisat är att när de mindre investerare samlas på stora forum så blir de stundtals starkare än jättarna.

Det finns flera bidragande faktorer bakom den situation vi nu ser på marknaden. Bland annat myten om "billiga" pengar, det låga ränteläget och viljan att ta extraordinära risker för att få avkastning. Det i kombination med nya sociala trender kan delvis ge en förklaring Gamestops utveckling. Definitionen av en bubbla är förenklat följande; orealistiska förväntningar på vad tillgången kan generera i avkastning, snabbt stigande priser och för en del snabba vinster. För att kunna bibehålla den höga kursen krävs det ett inflöde av nytt kapital, och det är först när fler vill sälja än köpa som luften sakta börjar gå ur bubblan.

Risk att förtroendet för marknaden påverkas

I likhet med den rusning vi har sett till Bitcoin och andra kryptovalutor med hög volatilitet, det vill säga snabbt skiftande prisförändringar på börsen, så kommer rädslan att gå miste om de stora klippen att vara en del i investerarnas värld. FOMO, fear of missing out, handlar om känslan och rädslan om att gå miste om ett erbjudande eller i detta fall en uppgång. Även om allt inte sker utifrån psykologiska spel så är det en stor och viktig del av marknaden.

Vad vi tillfälligt fått bevisat är att när de mindre investerarna samlas på stora forum så blir de stundtals starkare än jättarna. Det i sig skapar en volatilitet på marknaden och därmed en risk för att undergräva marknadens förtroende.

Jag känner mig inte särskild förvånad över att massans beteenden kan driva marknaden på detta sätt. I dag har vi en yngre generation med drömmen om ekonomiskt oberoende. De ser sin chans när de läser om olika investeringsmöjligheter i diverse grupper och forum. Många av dem använder sig av samma analysmodeller och delar sedan vidare informationen som används av tusentals andra personer.

Långsiktighet bättre

Jag vill inte påstå att det ökade intresset hos de unga är av ondo, tvärtom så har jag varit en av dem som försökt skapa intresse hos unga kring privatekonomi, investeringar och aktiemarknaden. Men jag vill höja ett varningens finger för de som, ibland omedvetet, tar en större risk än vad de egentligen vill när placeringar görs där det underliggande värdet i aktien inte matchar aktiekursen. Just därför ska småspararna vara försiktiga med att hoppa på "trendiga" investeringar, och istället fokusera på att skapa en långsiktig investeringsstrategi som kan hållas oavsett marknadsläge.

Shoka Åhrman, sparekonom