Som ett naturligt led i sin feministiska utrikespolitik bör Sverige stödja Nadia Murad och Denis Mukweges initiativ, skriver debattörerna.
Som ett naturligt led i sin feministiska utrikespolitik bör Sverige stödja Nadia Murad och Denis Mukweges initiativ, skriver debattörerna. Bild: Berit Roald

Gå från ord till handling i kampen mot sexuellt våld i konflikt

Sexuellt våld i konflikt bryter ner individer och samhällen. Nu krävs handling för att stoppa våldet och ge upprättelse åt dem som överlevt och ska leva vidare. Sverige bör med sin feministiska utrikespolitik stödja nobelpristagarna Nadia Murad och Denis Mukweges Globala fond för överlevare av konfliktrelaterat sexuellt våld, skriver bland andra lektorn Susanne Alldén.

ANNONS

I samband med FN-konferensen som hölls tidigare i veckan i Nairobi om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, skrev Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson (MP), och hans nordiska kollegor i ett gemensamt uttalande att de gör kampen för kvinnors rättigheter till högsta prioritet. Men betydelsen av ett sådant uttalande bör mätas i de förändringar de i realiteten åstadkommer.

Trots att sexuellt våld har fått global uppmärksamhet de senaste åren saknas politisk vilja översatta i ekonomiska medel för att bryta den negativa trenden

Trots att sexuellt våld har fått global uppmärksamhet de senaste åren saknas politisk vilja översatta i ekonomiska medel för att bryta den negativa trenden. Siffrorna fortsätter att peka åt fel håll. Globalt sett är det svårt att få fram exakt hur många män och kvinnor som utsatts för sexuellt våld i väpnad konflikt. Men ledande forskningsinstitut såsom Peace research institute Oslo och Armed conflict location and event data project menar att det fortsätter vara ett stort problem i väpnad konflikt och att våldet mot kvinnor generellt ökar.

ANNONS

Fortsätter att öka

På Panzisjukhuset i Demokratiska republiken Kongo (DRK), där Denis Mukwege är chefsläkare, ser man inga tecken på att våldet minskar. Sedan sjukhuset öppnade har man tagit emot fler än 55 000 överlevare av sexuellt våld. Majoriteten av de fall som rapporteras är kvinnor. Mellan 2008 och 2017 var det en fördubbling av antalet drabbade barn under tio år.

För oss som har arbetat tillsammans med Denis Mukwege på Panzisjukhuset sedan 2008, var fredspriset inte oväntat. Vi har sett sjukhuset växa, antalet patienter öka och våldet bli allt mer brutalt. Men vi har också sett hur överlevare blir aktörer för att förändra sin och andra överlevares situation till det bättre. Mycket tack vare den modell där individen sätts i centrum och fokus inte enbart ligger på medicinsk vård, utan även psykosocialt stöd, juridisk assistans och hjälp med initiala socioekonomiska aktiviteter – stöd för att kunna få en inkomst.

Erkännande viktigt

Sexuellt våld har under allt för lång tid fått pågå i tystnad. Konsekvenserna är ofta långtgående och skapar svårläkta sår. #Metoo visade på kraften i att som utsatt få berätta sin egen historia. Att bli hörd och få ett erkännande av sitt lidande handlar om mänsklig värdighet, men är även avgörande för att läka och kunna gå vidare.

ANNONS

Att bli hörd och få ett erkännande av sitt lidande handlar om mänsklig värdighet, men är även avgörande för att läka och kunna gå vidare

Erkännandet kan se väldigt olika ut. Det kan vara ekonomisk kompensation för förlorad inkomst, tillgång till adekvat hälsovård, eller en symbolisk handling. Överlevare påpekar själva betydelsen av att en gottgörelse av något slag eller skadestånd för att återhämta och återetablera sig är nödvändigt.

Trots att allt fler fall av sexuellt våld rapporteras och i vissa fall leder till åtal, får majoriteten av överlevare i konfliktdrabbade länder begränsat med rättsligt stöd och får sällan skadestånd om de skulle lyckas driva ett fall hela vägen till åtal.

Global fond kan hjälpa

Syftet med den Globala fonden för överlevare av sexuellt våld i konflikt, som lanserades den 30 oktober, är att få regeringar och privata sektorn att stödja insatser som ger överlevare möjlighet att få erkännande och upprättelse. När stater inte själva betalar ut skadestånd blir en global fond viktig. Inte minst då den leds av en bred koalition bestående av civilsamhället, stater, privata sektorn och viktigast av allt, överlevarna själva.

När stater inte själva betalar ut skadestånd blir en global fond viktig

”Det visar att världen bryr sig om oss. Vårt lidande kan lindras om vi får möjlighet till ytterligare stöd”, säger Tatiana Mukanire som leder ett nätverk av överlevare i DRK. Hittills har Frankrike, Tyskland och EU gått in med ekonomiska medel i fonden.

Som ett naturligt led i sin feministiska utrikespolitik bör Sverige stödja Nadia Murad och Denis Mukweges initiativ

Sverige har under lång tid haft en ledande roll i arbetat mot sexuellt våld i konflikt. Som ett naturligt led i sin feministiska utrikespolitik bör Sverige stödja Nadia Murad och Denis Mukweges initiativ.

ANNONS

Vi uppmanar Sveriges regering att låta ord bli handling. Nu.

Susanne Alldén, lektor i freds- och utvecklingsstudier, Linnéuniversitetet, f.d. medarbetare på Panzisjukhuset

Maria Bard, regional representant södra Afrika, ACT Svenska kyrkan, f.d. medarbetare på Panzisjukhuset

Åsa Runström Awad, senior kommunikatör på barnrättsorganisation, f.d. medarbetare på Panzisjukhuset

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS