Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg starkt fäste för salafism

Nyligen gav Försvarshögskolan ut en tung rapport om salafistiska grupper i Sverige där Göteborg pekas ut som ett starkt fäste. För demokratins och det öppna samhället skull måste åtgärder sättas in mot denna extrema minoritet som vill pådyvla andra sina åsikter, skriver bland andra Kristina Bergman Alme (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Salafism är en hårdför och extrem variant av islam som inte accepterar andra levnadssätt än deras och därmed inte heller det svenska samhället. De muslimer som väljer att leva ett modernt liv utsätts för förtryck; hedersvåld, krav på täckande klädsel, begränsningar i kvinnor och flickors livsval. Näringsidkare från andra trosuppfattningar har drabbats både av stölder och skadegörelse. Det är dessa göteborgare, framförallt i förorterna, som sviks varje dag, året om.

I valet 2014 fanns IS-flaggan utanför vallokaler, hot uttalades mot dem som gick och röstade. Så kallade familjeröstning förekom. Det vill säga att familjeöverhuvudet fick följa med in i valbåset för att ”hjälpa till”. Detta är förbjudet. Bättre bevakning måste till så att vår grundlagsskyddade rätt att rösta kan utövas.

I Sverige tycks vi närmast ha beröringsskräck så fort det blir tal om att diskutera gränser för religion och kulturyttringar

Salafisterna jobbar målmedvetet och strategiskt. De hävdar att Sverige är ett rasistiskt och islamofobiskt land – få vågar säga emot. I Sverige tycks vi närmast ha beröringsskräck så fort det blir tal om att diskutera gränser för religion och kulturyttringar. Ett uttryck för detta är en informants ord ”I Sverige kan man välja bort att integreras”.

Vi liberaler har under flera år lagt förslag om att kartlägga, uppmärksamma och begränsa det parallellsamhälle som salafisterna vill bygga upp. Redan när Nyamko Sabuni var integrationsminister lyfte hon dessa frågor. Det är dock först nyligen vi fått stöd för vår linje.

Konkreta åtgärder

För demokratins och det öppna samhället skull måste åtgärder sättas in mot denna extrema minoritet som vill pådyvla andra sina åsikter. Konkreta bör följande göras:

* Upplysningsinsats gentemot kommunala tjänstemän kring våldsbejakande islamism.

* Förtydligande av vad demokratin innebär i Sverige och allas lika rättigheter.

* När den mycket försenade kartläggningen av hedersförtrycket i Göteborg är klar måste kraftfulla insatser sättas in omedelbart.

* Hård kontroll av finansieringen av salafistiska verksamheter både på nationell nivå och lokal nivå. Vi behöver göra en ordentlig översyn av samtliga bidrag och finansiering till olika föreningar och verksamheter.

Kristina Bergman Alme (L)

ledamot i kommunfullmäktige och 2:e vice ordförande Socialresursnämnd

Andreas Eraybar (L)

ersättare i kommunfullmäktige och 2:e vice ordförande för SDN västra Göteborg

Jerker Schmidt (L)

ersättare i kommunfullmäktige

Eva Flyborg (L)

fd riksdagsledamot, kandidat till kommunfullmäktige