Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg måste värna om Taubes kulturarv

Många ser det som helt oförståeligt att Göteborgs Stad nu planerar att sälja Evert Taubes Värld. Med lite god vilja bör det gå att hitta en lösning för att behålla samlingarna, skriver Ulla Sjöstedt Smedlund och Vidar Gustavsson, Taubesällskapet Västanvind.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Samlingarna köptes för 27 miljoner – en stor investering. För fyra till fem miljoner, kanske mindre, kan Liseberg nu komma att ”skänka bort” detta kulturarv som tillhör göteborgarna. Troligen till Stockholm eller någon annan ort – där finns ju intresse att hedra Taube och hans gärning!

Liseberg var kanske inte bästa platsen för Evert Taubes Värld (ETV) – men det måste finnas alternativ, om man anstränger sig och ger det tid.

På Lisebergs hemsida står att ” i frågor som är av principiell betydelse eller av stor vikt, ska bolaget inhämta kommunfullmäktiges ställningstagande”.

Behöver mer kultur

Kommunledningen i Göteborg måste nu ta sitt ansvar. Man kan inte se Evert Taubes Värld som bara en ”attraktion” på Liseberg, som skall ”löna sig”. Göteborg behöver fler kulturupplevelser – inte färre! Stockholm behöver inte våra tillgångar, de klarar sig bra ändå.

I Göteborg finns unika möjligheter, stor Taube-kompetens, föremål i samlingarna och konst som inte visats upp. Universitetet har ett flitigt utnyttjat arkiv över Astri Bergman Taubes och Evert Taubes liv och konstnärskap. Göteborg är ett Taubekulturellt centrum för hela landet.

Taubefamiljen är förklarligt nog besviken över att Göteborg inte förvaltat samlingarna som det var tänkt. Det är dags för Göteborg att ta ansvaret för kulturarvet på allvar.

Utsikt mot Vinga

Varför inte skapa ett ”nytt ETV” med utsikt mot Vinga (där Taube växte upp), närheten till visornas Bohuslän och med blicken ut mot världen? Kombinationen av det nära och det främmande – helt i Taubes anda.

Planerna på en försäljning måste stoppas. Taubesällskapet Västanvind vill medverka till lösningar. Vi har begärt möten med ansvariga på Liseberg och inom Göteborgs Stad och ser framemot positiva besked och samverkan – innan flyttlassen går!

Ulla Sjöstedt Smedlund

ordförande, Taubesällskapet Västanvind

Vidar Gustavsson

kontaktperson, Taubesällskapet Västanvind