Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg måste ta hoten om terror på allvar

Haga Nygata, en solig dag vid lunchtid. Massor av människor i rörelse – till och från lunchställen på gatan; ut och in i butikerna; förskoleklasser; föräldrar med barnvagnar… En idyll tills plötsligt en lastbil styr in från Sprängkullsgatan och sätter fart nedför gatan. Ingenstans att fly för många och en massaker är ett faktum, skriver Henrik Moberger i Nice.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots Nice, trots Berlin, trots Stockholm, trots London två gånger om, är Haga Nygata (liksom många andra platser i Göteborg) helt oskyddad mot den sortens terror.

Om jag var ansvarig för säkerheten i Göteborg, skulle jag inte kunna sova till dess allt är gjort för att förhindra ett sådant dåd här. Jo, det måste utredas, åtgärder planläggas, budget åstadkommas och så vidare, men akut skulle jag studera vad som gjorts i Nice sedan 14 juli 2016. Motsvarande 200 miljoner kronor har satsats på att göra Promenade des Anglais och andra publika platser säkrare.

Nice är ett bra exempel

Nu monteras pollare längs hela den sträcka mördaren körde. Kraftigt förankrade i marken och sammanbundna av tjocka stålvajrar. Längs gatan har också palmer planterats och inget fordon skulle olovligen kunna köra upp på Promenaden igen. På strategiska ställen är pollarna nedsänkbara för att tillåta nödvändiga transporter.

På torget Masséna finns nu pollare längs spårvägen och gatan över torget. Diskreta utan att förstöra det vackra torget. Till parken Paillon har man stängt ena halvan av alla grindparen och ställt stora vita blomlådor med träd i, som extra skydd mot bilar. Man känner ett lugn när man går där.

Åter till exemplet Haga Nygata: Sätt snabbt upp fysiska hinder i varje ände av gatan, kanske dubbelgrindar med öppningar för fotgängare och cyklister? Med blomlådor innanför. Hindra påfartstrafik från sidogatorna, utom ett par gator att använda för varutransporter. Då med stadiga pollare, som utsedda vakter kan öppna.

Kommunen behöver snabbt vidta sådana åtgärder medan slutliga lösningar utreds.

Snälla ni – ta hoten på allvar! Agera nu!

Henrik Moberger

Nice