Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsbristen i Göteborg är akut. Ojämlikheten i samhället ökar, segregationen och hemlösheten blir allt större samtidigt som fastighetsägare tillåts göra stora vinster på våra hem. Sedan 90-talet har hyrorna stigit mer än dubbelt så mycket som övriga priser. Göteborg riskerar att bli ännu en stad fylld med dyra bostäder där människor inte längre har råd att bo. Detta kan inte fortsätta, skriver debattörerna.  Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Bostadsbristen i Göteborg är akut. Ojämlikheten i samhället ökar, segregationen och hemlösheten blir allt större samtidigt som fastighetsägare tillåts göra stora vinster på våra hem. Sedan 90-talet har hyrorna stigit mer än dubbelt så mycket som övriga priser. Göteborg riskerar att bli ännu en stad fylld med dyra bostäder där människor inte längre har råd att bo. Detta kan inte fortsätta, skriver debattörerna. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Göteborg måste lära av Berlin — frys hyrorna nu

Göteborg riskerar att bli ännu en stad full med dyra bostäder som ingen har råd att bo i. Därför måste vi göteborgare kräva ett stopp för hyreshöjningar, skriver representanter för organisationen Allt åt alla.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bostad är en rättighet, inte en vara. Därför driver Allt åt alla i Göteborg kampanjen ”Frys Hyran” där vi kräver ett stopp på hyreshöjningar för att motarbeta den ökande bostadsojämlikheten i staden.

Bostadsbristen i Göteborg är akut. Ojämlikheten i samhället ökar, segregationen och hemlösheten blir allt större samtidigt som fastighetsägare tillåts göra stora vinster på våra hem. Sedan 90-talet har hyrorna stigit mer än dubbelt så mycket som övriga priser. Göteborg riskerar att bli ännu en stad fylld med dyra bostäder där människor inte längre har råd att bo. Detta kan inte fortsätta!

Stora vinster på vårt boende

Bostadsojämlikheten har reella konsekvenser. Eftersom det byggs för lite och för dyrt ökar hemlösheten, både den strukturella och akuta. Unga hindras från att flytta hemifrån då de inte har råd med eget boende och kvinnor och barn tvingas bo kvar i våldsamma hemmiljöer eller flytta runt hos vänner och bekanta. Större familjer måste bo trångt eftersom stora lägenheter blir färre och allt dyrare. Lyxrenoveringar som höjer hyrorna gör att boende i praktiken vräks från sina hem. Människor trängs allt längre bort mot stadens utkanter eller tvingas flytta från Göteborg.

Istället för att vara en rättighet så görs våra hem till en vara som vilken annan. Men detta är inget som vi bara tyst måste acceptera. Vi göteborgare har stått upp och vunnit strider för hotade gemensamma intressen tidigare: nedstängning av bibliotek, lekplatser och andra allmännyttiga mötesplatser i staden.

1.8 miljoner människor i Sverige lever i risk för fattigdom och social utestängning. Ökningen av medianinkomsten har dessutom avtagit samtidigt som hyrorna fortsätter att höjas. Under 2020 ökade hyran för många med upp till 2.9 procent. 2019 var hyreshöjningen 1.9 procent, vilket i sig var en fördubbling från året innan. Det finns fastighetsägare som tagit ut vinster på över 4500 kr per lägenhet och månad, vilket är 55 000 kronor per lägenhet och år. Detta blir mångmiljardvinster för fastighetsbranschen samtidigt som boende riskerar att bli av med sina hem som en konsekvens av höjda hyror.

En stad för höginkomsttagare

Bristen på lägenheter med rimliga hyror var ett hot mot rätten till bostad redan innan våren 2020. Med covid-19 och den stora ekonomiska nedgången är krisen för många låginkomstagare nu ett faktum. Pandemin har slagit hårdast mot de mest utsatta i samhället. Då många nu blivit permitterade eller uppsagda riskerar de att inte kunna betala sina hyror och vräkningar har genomförts på flera håll i landet. Att hyreshöjningar sker mitt i en pandemi och en ekonomisk kris är oförsvarligt. Vi har inte råd med fler hyreshöjningar.

Utvecklingen i Göteborg har gjort det tydligt att staden ska vara till för höginkomsttagare, företag och turister. Vår stad marknadsförs som en eventstad där lyxhotell och andra skrytbyggen planeras på bekostnad av oss som bor här. Istället för att möta våra behov styrs staden av vinstintressen. Internationella investerare gör mångmiljardvinster på att köpa upp och sälja bostäder i stadens utkanter. Genom att lyxrenovera lägenheter som har nedsatt underhåll kan de över tid i vissa fall höja hyrorna med 60 procent eller mer. Istället för att vara en rättighet så görs våra hem till en vara som vilken annan. Men detta är inget som vi bara tyst måste acceptera. Vi göteborgare har stått upp och vunnit strider för hotade gemensamma intressen tidigare: nedstängning av bibliotek, lekplatser och andra allmännyttiga mötesplatser i staden.

Inspiration från Berlin

I Berlin har hyrorna fördubblats de senaste tio åren. Hyran för en tvårummare låg på 16 000 kronor i vissa områden. Omfattande folkliga protester ledde dock till att staden beslutade om frysta hyror i fem års tid samt att gå tillbaka till 2012 års hyresnivå. Många som hotades av att behöva flytta från sina hem på grund av hyreshöjningarna kan nu bo kvar. Denna lösning gör det tydligt att skenande bostadspriser inte är en naturlag utan en utveckling som kan vändas. Det är inte bara möjligt utan högst nödvändigt att Göteborg tar inspiration av Berlin och fryser hyrorna.

Vi vill att människor ska kunna bo kvar i Göteborg, oavsett inkomst. Med kampanjen Frys Hyran, som går att läsa mer om på fryshyran.se, kommer vi arbeta för ett Göteborg som är till för oss som bor här och för våra behov, inte för fastighetsägare och finansspekulanters vinstjakt. Vi betalar mer än någonsin i hyra samtidigt som fastighetsbolagen aldrig tidigare tjänat så mycket på vårat boende. Det är tid för oss alla att kämpa för den stad vi vill ha, en stad där vi alla kan leva och trivas. Ett första steg är att frysa hyrorna.

Leo Palmestål, Allt åt Alla Göteborg

Camilla Rydberg, Allt åt Alla Göteborg

Tove Ekvall, Allt åt Alla Göteborg