Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg måste öka tempot för fler solceller

Klimathotet gör att delar av jorden riskerar att bli obeboeliga inom våra barns livstid. Havsnivåhöjningar hotar att översvämma delar av centrala Göteborg. Därför måste Göteborg satsa på solel nu, skriver medlemmar i Klimatsamling.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborgs kommun ligger bara på plats 200 på Solcellstoppen, som baseras på energimyndighetens siffror på certifierade anläggningar. Bara 5 W el per göteborgare produceras av solceller. Detta trots att de flesta partier i fullmäktige säger sig vilja bygga ut solel och sådana satsningar har funnits med i budgeten i flera år.

Klimathotet gör att delar av jorden riskerar att bli obeboeliga inom våra barns livstid. Havsnivåhöjningar hotar att översvämma delar av centrala Göteborg, om inte kostnadskrävande skyddsportar och vallar sätts upp. Vi måste agera snabbt för att minska fossila utsläpp. Solceller har utvecklats tekniskt, är lönsamma och är ett enkelt och snabbt sätt att bygga ut förnybar el.

Satsningen går för trögt

Kommunens solcellssatsning går för trögt och vi kan inte förlora flera år till i avvaktan på utredningar. I dag produceras 30 procent av stadens elkonsumtion och 35 procent av fjärrvärmen med fossilgas från Ryaverket. Detta måste minska snarast.

Staden behöver ytterligare el för satsningar på elektrifierad kollektivtrafik. En viktig lösning är att investera i solceller på taken på kommunala byggnader och allmännyttans bostadshus. Kostnaderna för solceller har sjunkit dramatiskt och med nuvarande elpriser, räntor och subventioner återbetalar sig en solcellsanläggning på cirka 15 år och går sedan med vinst i uppåt 15 år.

Göteborg bör snarast avsätta mark för solcellsparker. Varberg, som är trea på solcellstoppen, har nu Sveriges största solcellspark som producerar cirka 3 GWh per år.

Göteborg kan bättre

Kan Varberg, kan Göteborg. Det behöver inte ens bli någon större kostnad om man låter kommuninvånare köpa andelar. Göteborg har också framgångsrikt, som första stad i världen, utvecklat system med gröna obligationer och de kan också användas till solcellssatsningar.

Satsa på solel nu!

Kerstin Hamberger

Gunnar Isaksson

Hugo Norell

aktiva i Klimatsamling