Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Om alla barn i Göteborg ska få en förskoleplats i Göteborg måste fler förskolor byggas. Allt annat är ett svek mot de barn som behöver en förskoleplats, skriver David Lega (KD).

Göteborg kan mycket bättre

Det är ingen nyhet att Göteborgs förskola är ett allt större problem för det rödgröna styret i Göteborg. Nästan dagligen varvas larmrapporter med dåliga ursäkter om varför det rödgröna styret inte lyckas följa lagen om att alla familjer har rätt till en förskoleplats inom fyra månader. Nu är det dags att agera, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Hittills har Göteborgs styre misslyckats med att anpassa antalet förskolor efter tillväxten i staden och vi står inför ett scenario där över tusen förskoleplatser behövs inom några år. Vi måste därför snabba på byggtakten och i dialog med fristående aktörer agera för att få in fler fristående alternativ i förskoleplaneringen. I dag uppger Göteborgs företag att de inte är nöjda med stadens företagsklimat. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Göteborg på plats 206, enligt Svenskt Näringslivs årliga företagsrankning. Sedan förra året har vi rasat 38 platser.

Bryter mot lagen

Enligt skollagen ska alla barn få en förskoleplats skyndsamt, och senast inom fyra månader. Här bryter Göteborgs stad ständigt mot lagen. Det är inte okej. Man måste kunna lita på Göteborg.

I dag presenterar vi en rapport med 20 förslag för en bättre förskola i Göteborg. Ett förslag är att vi vill kartlägga det framtida behovet av förskolor i Göteborg och se till att de fristående aktörerna får en viktig roll i det uppdraget. Om alla barn i Göteborg ska få en förskoleplats i Göteborg måste fler förskolor byggas. Allt annat är ett svek mot de barn som behöver en förskoleplats. Att svika dessa barn och deras familjer är det rödgröna styrets största misslyckande hittills.

Stor platsbrist

I slutet av december presenterades en kartläggning från stadsbyggnadskontoret som visar att antalet förskoleplatser som i dag saknas i Göteborg är stort.

Inom några få år beräknas det att det kommer att saknas 1 300 förskoleplatser i hela staden. Göteborgs styre skapar onödiga problem för småbarnsföräldrar, både en stress i form av en osäkerhet kring hur framtiden ser ut och onödiga problem om familjen inte får den förskola som de har önskat. Göteborg måste kunna bättre.

För att komma tillrätta med dessa problem måste vi bygga fler förskolor i hela staden, men vi måste också lyssna på familjerna och se till att de har möjlighet att kunna välja en förskola som passar dem och att den förskolan ligger nära hemmet. Det är inte rimligt att Göteborg år efter år ska bryta mot lagen. På detta område måste det rödgröna styret skärpa sig. Det ska gå att lita på Göteborg.

David Lega (KD)

oppositionsråd