Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborg kan bli en bättre stad redan 2018

Det är ingen naturlag att Göteborg ska ligga i bottenskiktet när det gäller förskoleplatser, skolresultat, företagsklimat och äldres nöjdhet med hemtjänsten. Tvärtom är det resultatet av många års politiska val. 2018 ger göteborgarna en chans att byta kurs, skriver Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi står på tröskeln till ett nytt år med nya förutsättningar och nya förhoppningar. Många avger nyårslöften och föresätter sig att börja med nya, bra saker eller sluta med gamla, dåliga. 2018 är ett valår med valrörelse, vallöften och chans att utvärdera de fyra gångna åren och välja väg för de kommande.

Företagen i Göteborg går bra och arbetslösheten i de flesta grupper är låg. Samtidigt är den kommunala servicen bland den sämsta i landet och utanförskapet ökar i grupper där arbetslösheten redan var hög.

Rent beklämmande resultat

I december presenterades stadens medborgar- undersökning för 2017. Budskapet från göteborgarna är att förskola och grundskola måste förbättras samt att bostadsbyggande och trygghet är områden som stadens ledning måste ta tag i. När det gäller trygghet är resultatet rent beklämmande. Av kvinnorna i Göteborg får trygghet ett värde på 49 av 100.

Efter snart 24 år vid makten är det svårt för Socialdemokraterna, Vänster- och Miljöpartiet att skylla resultaten på någon annan. Trots att staden har en kostnadsutveckling som riskerar att leda till en skattesmäll inom några år rankas den kommunala servicen lågt i jämförelse med de allra flesta kommuner i landet.

Som tur är så kommer det ett val om knappt ett år. Ett val där Moderaterna kan gå in rakryggade med tydliga förslag om mer trygghet, fler förskoleplatser, ökat byggande, fler platser i äldreomsorgen och en bättre skola för alla elever. Vi har ägnat tiden sedan valet åt nödvändigt politikutveckling för att möta aktuella och framtida utmaningar för att stå redo att tillsammans med Alliansen ta över ansvaret för Göteborg.

Vi kommer att gå in i ett valår där förskoleköerna har gjort sin återkomst i Göteborg på grund av dålig stadsplanering och en avog inställning till fristående verksamheter. Med in i valåret bärs också en bostadsbrist som förhindrar människor att flytta hemifrån eller till Göteborg för jobb eller studier. Till det kommer köerna i äldreomsorgen som varit ett sorgebarn under lång tid och fortsatt sjunkande betyg i skolan.

Ska bli Sveriges tryggaste stad

På trygghetsområdet måste ambitionen vara att bli Sveriges tryggaste stad. Den våg av gängkriminalitet som sköljt över Göteborg måste få ett slut. På kort sikt måste polisen få tillräckliga resurser för att lagföra de kriminella. Vi behöver även öka användningen av bevakningskameror och lokala ordningsvakter som kan stödja polisen i sitt arbete. Långsiktigt måste utanförskap och kriminalitet förebyggas. Närvaro i skolan och godkända betyg är en oöverträffad försäkring mot att hamna i gängkriminalitet. Likaså att ha ett jobb att gå till, att få känna sig behövd och att klara sin försörjning utan att vara beroende av bidrag. Men också att ha tillgång till en bostad, utan svarta hyreskontrakt i tredje och fjärde hand.

När det gäller förskolan måste vi planera för nya platser i alla nybyggen som sker i staden. Stora delar av nybyggena på Norra Älvstranden har saknat sådana planer. Dessutom måste synen på fristående verksamhet förändras. Staden har inte råd att avvara den hjälp som de fristående faktiskt erbjuder. Vi vill ha en stad som lockar barnfamiljer att stanna kvar.

Grundskolans resultat faller igen och den sorgliga trenden vi kunnat se under de rödgröna partiernas styre fortsätter. Det behövs ett tydligare fokus på kunskap i skolan. Rektorer måste få arbetsro, ansvar och mandat för att kunna vara en pedagogisk ledare för verksamheten. Varje barn måste få möjligheten att lyckas till 100 procent av sin förmåga.

Äldreomsorgen måste byggas ut. Som äldre eller anhörig måste man kunna lita på att det finns plats när det behövs. Samtidigt måste ordentligt stöd kunna erbjudas i hemmet fram till dess. Med nya möjligheter för den äldre själv att bestämma över sin hemtjänst öppnas nya möjligheter. Bara för att man blir äldre innebär det inte att man inte vill välja och styra sitt eget liv.

Kärnverksamheten ska prioriteras

Våra förslag syftar till att kärnverksamheten prioriteras och skattepengar respekteras. Det är ingen naturlag att Göteborg ska ligga i bottenskiktet när det gäller förskoleplatser, skolresultat, företagsklimat och äldres nöjdhet med hemtjänsten. Tvärtom är det resultatet av många års politiska val. 2018 ger göteborgarna en chans att byta kurs. Alliansen står redo att ta ansvar för Göteborg och ge fler göteborgare möjligheten att leva sin dröm. Gott Nytt År!

Jonas Ransgård (M)

oppositionsledare i Göteborg