Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Göteborg har inte råd att genomföra sextimmarsdag

DEBATT: Försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende kostar knappt åtta miljoner kronor på årsbasis och har inneburit en besparing på sjukfrånvaron på endast några hundra tusen kronor. Försöket är med andra ord ett gigantiskt fiasko, skriver Bo Anderssen (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bo Anderssen (L), ordförande för Liberalerna Hisingen, samt ledamot av Göteborgs kommunfullmäktige
Bo Anderssen (L), ordförande för Liberalerna Hisingen, samt ledamot av Göteborgs kommunfullmäktige

Replik

Sextimmarsdag, 20/4

Ledande personer från det rödgrönrosa minoritetsstyret i Göteborg skriver om försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende. De hävdar att försöket är mycket lyckat och att sjukfrånvaron minskat kraftigt. Vidare att de enda som är missnöjda är de borgerliga partierna som anser att det är slöseri med pengar. Genomsnittssjukfrånvaron i staden ligger på drygt 12 procent, på Svartedalens äldreboende ligger den bara på 5,8 procent. Sjukfrånvaron kostade Göteborgs stad drygt 400 miljoner kronor förra året.

Om man ser ovanstående siffror i ett annat perspektiv så blir inte verkligheten lika positiv för försöket på Svartedalens äldreboende. Sanningen är att sjukfrånvaron på just Svartedalens äldreboende var bara 6,4 procent innan försöket startade. Minskningen är således bara 0,6 procent. Försöket har kostat knappt åtta miljoner kronor på årsbasis och har inneburet en besparing på sjukfrånvaron på endast några hundra tusen kronor. Försöket är med andra ord ett gigantiskt fiasko!

Enorma kostnader

Från alliansens sida så är vi negativa till projektet av två skäl. För det första så är det mycket kostsamt om man skall genomföra det i hela kommunen. Riksdagens utredningstjänst har räknat ut att kostnaderna motsvarar en kommunalskattehöjning på cirka fem kronor och då har man även tagit hänsyn till dynamiska effekter i forma av minskad sjukfrånvaro och minskad arbetslöshet. För Göteborgs del blir nettokostnaderna runt fem miljarder kronor. Det andra skälet är att det är svårt att rekrytera personal. Redan i dag råder det stor brist på exempelvis förskolelärare, barnskötare, lärare socialsekreterare med flera.

Jag har flera gånger i kommunfullmäktige det senaste året genom en interpellation och i vanliga debatter försökt få svar på hur man tänkt lösa de praktiska och ekonomiska frågorna kring sex timmars arbetsdag, men jag får inga svar. Försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende är inget annat än sämsta sortens socialistiska plakatpolitik!

Bo Anderssen (L)

ordförande för Liberalerna Hisingen, samt ledamot av Göteborgs kommunfullmäktige