Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi var beredda att lägga all sakpolitik åt sidan och fokusera på att ta oss igenom denna kris. Så blev det tyvärr inte. Sverigedemokraterna fick inte vara med i den breda parlamentariska gruppen som är tänkt att hantera coronafrågor i Göteborg. Något vi beklagar, skriver debattörerna. Bild: Adam Ihse/TT
Vi var beredda att lägga all sakpolitik åt sidan och fokusera på att ta oss igenom denna kris. Så blev det tyvärr inte. Sverigedemokraterna fick inte vara med i den breda parlamentariska gruppen som är tänkt att hantera coronafrågor i Göteborg. Något vi beklagar, skriver debattörerna. Bild: Adam Ihse/TT

Göteborg har gjort för lite och för sent för att stävja Coronakrisen

För att gemensamt försöka lindra de förödande effekterna av Coronakrisen har Göteborgspolitiken gått samman i en Coronagrupp. Men Sverigedemokraterna fick inte vara med. Men vi kommer att fortsätta att föra fram våra åsikter, och vi tycker att staden har gjort för lite och för sent, skriver Jörgen Fogelklou, kommunalråd SD.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg står inför den största utmaningen i modern tid. Det handlar om vår folkhälsa, sysselsättning och ekonomin. Om näringslivet tvingas stänga ned föds en enorm oro och ovisshet. Som kommun måste vi vara förberedda på det värsta, men arbeta för det bästa.

Konsekvenserna av covid-19 är fortfarande oerhört svåra att överblicka. Som Sveriges nästa största stad kan prövningen bli stor för Göteborg. Det gäller särskilt den sociala sammanhållningen och folkhälsan. Både bland göteborgarna och stadens medarbetare finns en stor oro, en oro som måste tas på största allvar.

Lägga sakpolitik åt sidan

Sverigedemokraterna har stått redo att tillsammans med övriga partier axla ett brett politiskt ansvar för att stärka välfärden och skydda människors liv. Vi var beredda att lägga all sakpolitik åt sidan och fokusera på att ta oss igenom denna kris. Så blev det tyvärr inte. Sverigedemokraterna fick inte vara med i den breda parlamentariska gruppen som är tänkt att hantera coronafrågor i Göteborg. Något vi beklagar.

Jag har dock meddelat Axel Josefson att Sverigedemokraterna kommer stödja breda och stabila kompromisser, vi kommer också ge beröm när det är befogat, men som det oppositionsparti vi är kommer vi också att kritisera när det behövs. Vi tycker fortfarande att staden gjort för lite och för sakta.

Vårt förslag röstades ned av kommunstyrelsen och vi blev anklagade för att ”piska upp en onödig rädsla för stadens invånare.”

Redan den 5:e februari lade vi som första parti fram konkreta förslag för våra kommunalanställda. Vi påpekade då faran med att låta stadens anställda återvända direkt till jobbet om de vistats i Kina. Vi ville att samma beslut skulle gälla för kommunen som för Volvos och CEVTs anställda, två veckors karantän. Vårt förslag röstades ned av kommunstyrelsen och vi blev anklagade för att ”piska upp en onödig rädsla för stadens invånare.” För två veckor sedan lyfte jag frågan om hur staden säkerställer att människor som inte talar svenska i våra utsatta områden får till sig information. Vi har även yrkat om att tillfälligt ta bort trängselskatten för att minska smittspridningen i kollektivtrafiken.

Ingen prestige

För oss kommer alltid göteborgarens liv och hälsa i första rummet. Vi kommer fortsätta arbeta konstruktivt med att hantera krisen och driva fram viktiga frågor för att trygga Göteborg. Vi kommer därför fortsatt att lägga förslag i kommunstyrelsen. Vi hoppas att den ”coronagrupp” som bildats tar del och läser dem nu när vi inte kan delge er via dialog.

Vi lägger ingen prestige i att få sista ordet. Nu har vi främst en stad och dess invånare att värna och skydda. Från oss kommer ni fortsatt få se och läsa om förslag som kan rädda det som räddas kan av göteborgskt näringsliv och social samvaro. Men också förslag som värnar utsatta grupper som inte får till sig väsentlig samhällsinformation via våra mediekanaler.

Jörgen Fogelklou, kommunalråd SD Göteborg

Agneta Kjaerbeck, ledamot Kommunfullmäktige SD Göteborg