Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg förtjänar fler statliga jobb

Trots att Sveriges kanske mest framstående utbildningar inom offentlig förvaltning och statsvetenskap finns vid Göteborgs universitet, saknas arbetsmarknaden. Flytta hit Tullverket och Skolinspektionen, skriver Mikail Yüksel (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På många sätt går det bra för Göteborg. Vår region har hög tillväxt och några av världens mest framstående bolag inom fordons- och läkemedelsbranschen. Här finns Nordens största hamn och universitet av världsklass.

Göteborgs framtid är beroende av att vara en kunskapsintensiv region med god tillgång till kompetens och arbetskraft. Studenter som i dag examineras vid exempelvis Chalmers har mycket goda möjligheter att hitta kvalificerade jobb i Göteborg. Detsamma gäller tyvärr inte de som studerar samhällsvetenskaplig inriktning.

Arbetsmarknad saknas

Trots att Sveriges kanske mest framstående utbildningar inom offentlig förvaltning och statsvetenskap finns vid Göteborgs universitet, saknas arbetsmarknaden. Till stor del beror det på att statliga myndigheterna lyser med sin frånvaro i Västsverige. Många samhällsvetare och jurister som ser en framtid i Göteborg tvingas flytta till Stockholm där majoriteten av Sveriges myndigheter finns placerade. Antalet myndigheter i en region påverkar hela utvecklingen. När arbetsmarknaden växer ökar regionens attraktivitet, fler högutbildade kan växla mellan privat och offentlig sektor.

Små myndigheter

Den S-ledda regeringen påstår att man vill att staten ska finnas i hela landet. Man har därför beslutat att flytta Myndigheten för Kulturanalys och Inspektionen för socialförsäkringar (ISF) hit. Problemet är att dessa är ytterst små myndigheter. Faktum kvarstår att Sveriges näst största stad har ungefär lika många statliga myndigheter som städer som Sundsvall och Norrköping. Samtliga Norrlandslän har större andel statligt anställda än Västra Götaland.

Göteborg och Västsverige är Sveriges viktigaste tillväxtmotor, men att statens viktigaste institutioner inte finns på plats är ett sänke för regionen

I Göteborg finns kompetens och erfarenhet. Myndigheter som exempelvis Tullverket och Skolinspektionen är redan verksamma här och skulle effektivt kunna flytta sina huvudkontor till Göteborg.

Göteborg och Västsverige är Sveriges viktigaste tillväxtmotor, men att statens viktigaste institutioner inte finns på plats är ett sänke för regionen. Sverige behöver ett nytt ledarskap som ser bortom tullarna i Stockholm.

Mikail Yüksel (C)

toppkandidat riksdagen Göteborg