Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs hamn är i dag av central betydelse för försörjningen av inte bara Sverige, utan även för Norge och Finland, skriver Peter Hultqvist (S).  Bild: Adam Ihse/TT, Pressbild
Göteborgs hamn är i dag av central betydelse för försörjningen av inte bara Sverige, utan även för Norge och Finland, skriver Peter Hultqvist (S). Bild: Adam Ihse/TT, Pressbild

Göteborg en knutpunkt för framtidens försvar

Det internationella läget har blivit allt oroligare det senaste decenniet. Försvarsmaktens arbete är därför viktigare nu än på länge. Genom att införa en bankskatt får vi mer medel som kan användas för att satsa på Sveriges försvar, där Göteborg kommer spela en nyckelroll i framtiden, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förra året gjorde de fyra största bankerna i Sverige vinst med 112 miljarder kronor. Årets dessförinnan handlade det om 109 miljarder. Vinstkraven är höga, ägarna ställer krav och marginalerna är stora inom det svenska bankväsendet.

Låt oss se tillbaka på den globala bankkrisen 2008 till 2009. I spåren av att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kapsejsade steg arbetslösheten och människor förlorade sina besparingar. Stockholmsbörsen rasade med 60 procent på ett år och kronan sjönk med 40 procent i värde på samma tid.

För att rädda situationen gick staten in med motsvarande 16,5 miljarder kronor i bankstöd. Utan den insatsen hade situationen blivit fullständigt ohållbar. Bland annat var Swedbank nära konkurs. Kunskapen om denna kris tycks försvunnen i den allmänna debatten.

Tar från de rika

I en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna har regeringen nu föreslagit en ny bankskatt som ska tillföra statskassan fem miljarder kronor 2022. I ljuset av detta statliga stöd blir bankernas kritik mot den blir närmast patetiskt. För oss socialdemokrater är det viktigt att de som har mest också bidrar mer och här bidrar bankskatten.

För oss socialdemokrater är det viktigt att de som har mest också bidrar mer och här bidrar bankskatten

Det är ”pay back time” för bankerna!

Möjliggör ett stärkt försvar

Att vi kom överens om bankskatten var en förutsättning för överenskommelsen om att successivt öka försvarsanslaget med ungefär 25 miljarder kronor till och med 2025. Nya inkomster till staten gör att vi kan satsa på försvaret utan andra viktiga områden drabbas.

Satsningarna på att stärka vår nationella försvarsförmåga är nödvändiga. Säkerhetsläget i vårt närområde över tid har försämrats, bland annat genom den ryska aggressionen mot Georgien 2008, annekteringen av Krim 2014 och den pågående konflikten i Ukraina. Dessa brott mot internationell rätt innebär en utmaning av den europeiska säkerhetsordningen och har det nödvändigt för EU att rikta sanktioner mot Ryssland.

Överenskommelsen om försvaret innebär att anslagen till det militära försvaret successivt ökar med nästan 25 miljarder under åren 2021 till 2025. Det är en ökning med nästan 40 procent. Detta är mycket stora belopp, men det är viktigt i den tid vi nu lever i att fortsätta öka den nationella militära förmågan.

Göteborg en knutpunkt

Arbetet med nästa försvarspolitiska proposition pågår just nu och regeringen har för avsikt att presentera en sådan proposition för riksdagen under hösten 2020.

Göteborg kommer att ha en självklar och viktig roll i det framtida försvaret av Sverige. Göteborgs hamn är i dag av central betydelse för försörjningen av inte bara Sverige, utan även för Norge och Finland. Försvarsberedningen konstaterar i sin rapport från maj i år att Göteborg är ett strategiskt viktigt område i händelse av kris eller krig.

Försvarsberedningen konstaterar i sin rapport från maj i år att Göteborg är ett strategiskt viktigt område i händelse av kris eller krig

Stora satsningar

Under de år som nu gått sedan 2014 kan vi se att värnplikten återaktiverats. I dag gör 4 000 män och kvinnor värnplikt. Nästa år handlar det om 5 000. På detta sätt får Försvarsmakten steg för steg en fungerande personalförsörjning. Vi kan bygga förband som är övade och kan aktiveras när så behövs. Samtidigt ökar försvarets folkliga förankring.

Vi har också investerat i nya fordon, personlig utrustning och artilleripjäser. Vi har renoverat stridsvagnar och stridsfordon, införskaffat nya helikoptrar, förbättrat ubåtsjaktförmågan och fått den nya jaktroboten Meteor levererad. Dessutom har två nya ubåtar, nytt luftvärn, nytt signalspaningsfartyg, nya granatkastarbandvagnar och sjömålsrobot till JAS Gripen E beställts. Ett nytt regemente på Gotland har etablerats. Samtidigt fördjupar vi våra internationella samarbeten vilket bidrar till stabiliteten i vårt närområde.

Försvaret av Sverige är en angelägenhet för hela samhället. Genom bankskatten får bankerna möjlighet att bidra lite mer.

Försvaret av Sverige är en angelägenhet för hela samhället. Genom bankskatten får bankerna möjlighet att bidra lite mer. Regeringen har som målsättning att nå en bred uppslutning bakom ett nytt försvarsbeslut. Det vore en signal till omvärlden att vi tar det nya säkerhetsläget på största allvar och att vi menar allvar med att gå från ett insatsförsvar till ett nationellt försvar med syfte att försvara Sverige.

Peter Hultqvist (S), försvarsminister