Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg – en del av åttamiljonersstaden

Socialdemokrati är som bäst när den vågar satsa stort på framtiden. Vi SSU-distrikt längst Sveriges västra kust vill skapa en stor gränslös, grön och tillväxtdrivande region i Europa. Därför vill vi bygga Åttamiljonersstaden – en nordisk metropol som sammanbinder Oslo, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, skriver ordföranden för sju SSU-distrikt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Föreställ er en megastad på åtta miljoner invånare. De flesta tänker nog på metropol såsom London, New York eller Rio De Janeiro. Men faktum är att en sådan metropol kan skapas i vårt eget Skandinavien.

Åttamiljonersstaden är idén om att bygga ihop arbetsmarknaderna kring Oslo, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Köpenhamn med höghastighetståg. Reseavståndet mellan Oslo och Köpenhamn skulle minskas till 2,5 timme.

Det kommer innebära en enad region som öppnas för åtta miljoner invånare, fem storstäder och 29 universitet och högskolor. Det ger helt nya förutsättningar, och enorm potential, för både arbetare, företag, universitet, forskare och studenter i ett samhälle som spänner över nationsgränserna, kopplar samman regioner, och människor.

Åttamiljonersstaden skulle innebära att du kan bo kvar i hemma i Rosengård eller Bergsjön, men ändå pendla till jobbet eller studierna i Oslo.

Möjligheterna detta skapar kommer också gynna glesbygden. I det moderna kunskapssamhället måste den kvalificerade arbetskraften utanför storstaden få möjlighet att hävda sin kompetens. Det blir möjligt med Åttamiljonersstaden. Samtidigt får småföretagare möjlighet att växa och etablera sig på den internationella marknaden.

Detta en satsning som kan vara avgörande för Sveriges konkurrenskraft och mål om att nå EU:s lägsta arbetslöshet. Ett stort projekt som detta innebär välbehövda investeringar i den svenska infrastrukturen. Det skapar jobb på kort sikt och ökar möjligheterna för hållbara jobb i framtiden. Fler skapade jobb och ökad tillväxt innebär större möjlighet att omfördela välstånd och skapa jämlikhet.

Vi står inför ett vägval. När andra vill stänga gränser och sluta sig inåt, ser vi i stället behoven av samarbete och öppenhet. Både mot omvärlden, men också gentemot varandra.

Höghastighetståg mellan Oslo och Köpenhamn tjänar värden som inte går att uttrycka i kronor och ören. Socialdemokrati är internationalism, vilken innebär att människor ska känna samhörighet över nationsgränser. Därför borde vår ideologi gå att uttrycka som möjligheten att gå på konsert med familjen i Köpenhamn och åka russebuss med vännerna i Oslo under samma eftermiddag.

Projektet kring Åttamiljonersstaden samlar många av de värden som gör att vi kan utveckla våra samhällen på ett socialt rättvist sätt. Genom utveckling och tillväxt kan kakan bli större och omfördelas till fler. Välstånd och känslan av att världen ligger för ens fötter behöver fördelas mer demokratiskt. Därför behöver vi bygga framtiden tillsammans genom Åttamiljonersstaden.

Alexander Paulsson

Ordförande SSU Värmland

Amalia Rud Pedersen

Ordförande SSU Göteborg

Isabella Andersson

Ordförande SSU Göteborgsområdet

Lina Ahl

Ordförande SSU Skaraborg

Marcus Dufwa

Ordförande SSU Halland

Rizwan Elahi

Ordförande SSU Skåne

Sofia Andersson

Ordförande SSU Fyrbodal