Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolorna går på knäna. Flera rektorer vill anställa lärarassistenter, men de vet inte hur de ska göra, skriver Eva Selander.  Bild: Privat, Berit Roald/TT
Skolorna går på knäna. Flera rektorer vill anställa lärarassistenter, men de vet inte hur de ska göra, skriver Eva Selander. Bild: Privat, Berit Roald/TT

Göteborg bromsar satsning på lärarassistenter

Nu har statens pengar till anställningar av lärarassistenter för 2019 kommit. I budgetramen för Göteborg finns 17,8 miljoner kronor att söka. Men trots den akuta lärarbristen har grundskoleförvaltningen bara ansökt om en bråkdel, skriver Eva Selander, Wendelsbergs folkhögskola.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag tror inte att någon missat att regeringen satsar 475 miljoner på lärarassistenter i skolan. Ett välkommet besked för oss på Wendelsbergs lärarassistentutbildning. Arbetsförmedlingen klassar detta som ett bristyrke och betalar för att personer i jobb- och utbildningsgarantin ska gå den ettåriga kursen.

Arbetsförmedlingen klassar detta som ett bristyrke och betalar för att personer i jobb- och utbildningsgarantin ska gå den ettåriga kursen

Vår första gemensamma kull gick ut i januari 2019, flera av dem var utbildade lärare i sina hemländer. Nu hade de lärt sig om det svenska skolsystemet och dess värdegrund, samt praktiserat i den svenska skolan.

Visade inget intresse

Jag som kursansvarig hörde av mig till den nybildade grundskoleförvaltningen för att berätta om lärarassistenterna. De ville inte prata med oss, än mindre förmedla kontakter mellan lärarassistenter och skolor. November 2018 startades nästa kurs, där arbetsförmedlingen satsade ännu mer skattepengar för att utbilda lärarassistenter. Gruppen tar examen i nästa vecka.

Grundskoleförvaltningen har bara sökt sju miljoner, varför inte mer?

Nu har statens pengar till lärarassistentanställningar för 2019 kommit. I budgetramen för Göteborg finns 17,8 miljoner kronor att söka – men grundskoleförvaltningen har bara sökt sju miljoner, varför inte mer?

Släck branden först

I Göteborgs 146 kommunala grundskolor finns det i dag 981 elevassistenter, men bara 24 lärarassistenter. Dessutom finns cirka 130 personer med diverse andra yrkesbeteckningar. Många gör nog likartade jobb oavsett titel. Jag vet dessutom att lärarassistenter anställts som elevassistenter utan att vara knutna till en enskild elev, eftersom facket hävdat att det inte finns något som heter lärarassistent i skolan.

När det brinner sätter man sig inte ner och planerar brandförsvarets uppbyggnad, man släcker elden med de medel som finns till hands

Grundskoleförvaltningen startade i förra veckan en grupp för att utreda vilka yrken som ska finnas i den framtida skolan i Göteborg. Det kan nog behövas, men när det brinner sätter man sig inte ner och planerar brandförsvarets uppbyggnad, man släcker elden med de medel som finns till hands. Våra lärarassistenter kan börja jobba om en vecka.

Skolorna går på knäna. Flera rektorer vill anställa våra elever, men de vet inte hur de ska göra. Statens pengar kan bara huvudmännen söka, men grundskoleförvaltningen är missnöjda för att statens pengar är öronmärkta till lärarassistenter och söker bara en bråkdel av pengarna. Arbetsförmedlingen som satsat pengar i att utbilda lärarassistenter ger dessutom anställningsbidrag till de skolor som anställer dessa personer. Den akuta uppgiften för grundskoleförvaltningen är att hjälpa rektorerna att kunna anställa extra vuxna i skolan, snarare än att bestämma vilka titlar de anställda ska ha.

Eva Selander, kursansvarig för Wendelsbergs folkhögskolas lärarassistentutbildning