Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg behöver hjälp från fristående förskoleaktörer

Lundby behöver 12 nya förskoleavdelningar de närmaste åren. I hela Göteborg behövs hundratals. För att klara den utmaningen behövs hjälp från privata aktörer, skriver Jens Adamik (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Teknikförskola, 20/6

Det är en vanlig debatteknik när man är ute på djupt vatten, att byta ämne. Svensson försöker att få debatten om att de rödgröna i Lundby försöker fatta myndighetsbeslut utan lagstöd, till att handla om fristående förskolors vara eller icke vara. Det är förvisso en intressant fråga, men inte ämnet för denna debatt.

Lundby är i behov av 12 nya förskoleavdelningar redan till 2019, plus ersätta otaliga tillfälliga förskolor samt förskolor vars lokaler är undermåliga. Att då hävda att det finns risk för överetablering för att någon vill öppna en förskola för 27 barn, är naturligtvis bara svepskäl. Det fanns en anledning till att tjänstemännen i Lundby tillstyrkte förskolan och att de inte ser några hinder för en ny fristående förskola.

Om inte detta var nog så står hela Göteborg inför en liknande process med behov av hundratals förskoleavdelningar samtidigt som alla tillfälliga förskolor ska ersättas. Detta uppdrag är något Göteborg inte kommer att klara av utan hjälp från privata aktörer som både kan investera i nya förskolor och bidra med nya idéer på hur vi tillsammans kan skapa bra förskolor i Göteborg. Genom denna negativa syn på privata aktörer riskerar Vänsterpartiet att skrämma bort dem, när vi istället är i behov av att locka till oss fler privata initiativ.

Svensson dyker så djupt i sina ideologiska resonemang om fristående förskolors vara eller icke vara så han råkar avslöja de verkliga bevekelsegrunderna till deras avslagsyrkande. Det var inte helt förvånande att det handlade om att Vänsterpartiet inte gillar fristående förskolor.

Det är naturligtvis mycket allvarligt att myndighetsutövare sätter sig över lagen och fattar myndighetsbeslut mot enskilda, på godtycklig grund. Det är en grundläggande princip i en rättsstat att alla får en saklig och rättvis prövning utifrån lagen.

Vänsterpartiet har uppenbarligen en grumlig syn på grundläggande demokratiska principer, desto konstigare är det att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte ser klart i denna fråga. Frågan till S och Mp är, hur mycket är makten i Göteborg värd och hur långt ska ni gå innan ni säger att måttet är rågat och sätter stopp för Vänsterpartiets utsvävningar.

Jens Adamik (L)

Ledamot SDN Lundby

Vice ordf. Skolutskottet Lundby