Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I brist på bostäder för nyanlända planerar nu fastighetskontoret för att förlägga upp till 200 personer i en sovsal. Detta är inte ett värdigt mottagande, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefsson (M).

Göteborg behöver ett temporärt flyktingstopp

Temporära bostäder har nu stoppats överallt förutom i Askimsviken. Alla våra farhågor besannades. Tyvärr har hela det temporära projektet kraftigt försenat byggandet av permanenta bostäder för de flyktingar som anvisats till Göteborg. Staden behöver nu en paus för att komma i kapp, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefsson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det rödgröna prestigeprojektet med temporära bostäder för nyanlända är nu äntligen mer eller mindre stoppat. Detta efter beslut i fastighetsnämnden den 29/9 om att avbryta arbetet med temporära bostäder vid Masthuggskajen/Masthuggsparkeringen, Kärralundsvallen och ett område väster om Lemmingvallen. Kvar återstår dock fortfarande det pågående bygget i Askimsviken. Ett bygge som vi moderater anser bör stoppas också.

I början på 2016, när det stod klart att Sverige tagit emot asylsökande på en nivå vi aldrig tidigare sett, föreslog fastighetskontoret i Göteborg att bygga temporära bostäder för de nyanlända som skulle komma att anvisas till Göteborg.

Fel väg av flera skäl

Efter att förslaget utretts kunde vi moderater snart konstatera att temporära bostäder inte var en framkomlig väg. Skälen var tredelade. Dels riskerade kostnaderna att bli alldeles för höga, dels var det juridiskt oklart om staden ens fick använda temporära bygglov i detta syfte och dels pekade mycket på att bostäderna inte skulle kunna komma upp så snart som tjänstemännen beskrivit det i förslaget. I förslaget från fastighetskontoret skulle boenden för 1 000 personer varit uppförda till sommaren 2016.

Tyvärr fick vi mer än rätt. Kostnaderna per bostad överskrider vida det som de nyanlända får i bidrag från staten för att ordna boende – medan bidragsnivån ligger på ungefär 5 700 kronor per person ligger kostnaden för en tvåa i ett temporärt modulboende runt cirka 15 000 kronor. Det är också fortfarande oklart om det ens är lagligt.

Hastigheten i att få upp bostäderna kom även på skam. I dag när vi skriver hösten 2017 finns fortfarande inga färdiga bostäder men det pågår ett bygge av 57 bostäder i Askimsviken, som fortfarande inte är inflyttningsklara och där bygglovet inte vunnit laga kraft.

Har tappat viktig tid

Därför är det positivt att fastighetskontoret och Fastighetsnämnden äntligen har insett att projektet varit en återvändsgränd och att beslut nu har tagits i politisk enighet om att avbryta övriga arbeten med de temporära modulboendena. I stället föreslår tjänstemännen att på dessa platser planera för att bygga permanenta och riktiga bostäder för den ordinarie bostadsmarknaden – något som vi moderater tycker är positivt.

Men arbetet med de temporära bostäderna har tyvärr också lett till att Göteborgs stad har tappat viktig tid i arbetet med att erbjuda ett ordnat mottagande för de flyktingar som anvisats enligt den så kallade Bosättningslagen. Projektet med de temporära bostäderna har i under mer än ett och ett halvt år legat som en våt filt över fastighetskontorets arbete och tagit resurser från planeringen för att öka den generella byggtakten i Göteborg.

Vi moderater konstaterade tidigt att det åläggande att ta emot nyanlända som Göteborgs stad fått från den rödgröna regeringen inte var realistiskt. Detta med tanke på den svåra bostadssituation som redan i dag råder i Göteborg med en bostadsbrist på 20 000 bostäder. I veckan skrev GP om att nyanlända anvisade till Kungsbacka riskerar att placeras i sovsalar. Detta är något som även är verklighet i Göteborg och fastighetskontoret planerar nu för att förlägga upp till 200 personer i en sovsal i Kviberg.

Ovärdigt mottagande

Detta är inte ett värdigt mottagande – särskilt inte om man betänker att människorna som berörs kommer att ha betydligt mer ordnade förhållanden på Migrationsverkets asylboenden och flyttas på endast för att staten vill skjuta över ansvaret på kommunerna.

Därför står vi moderater fast vid vårt krav om ett mottagningsstopp av nyanlända till Göteborg. Staden bör ansöka hos regeringen om att få en lättnad i mottagandet till dess att vi kan erbjuda dem som kommer ordentliga bostadsmöjligheter samt i övrigt ett gott och ordnat mottagande vad gäller allt från social omsorg till utbildning och förutsättningar för sysselsättning. Det klarar Göteborg inte av i dagsläget.

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd

Axel Josefsson (M)

gruppledare i byggnadsnämnden