Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg bör inte följa Järfällas exempel

Järfälla är allt annat än en bra förebild vad gäller medborgardialog för byggande. Göteborg bör akta sig för att följa Järfällas exempel, skriver bland andra kommunalrådet Cecilia Löfgreen (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Framtidens bostäder, 14/3

I en debattartikel försöker kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S), framhålla Järfälla som ett positivt exempel på medborgardialog för byggande. Det man dock hänvisar till är inte en dialog kring byggande, utan ett konstprojekt som inte ska förväxlas med bostadsbyggnation.

Projektet som lyfts fram är ett projekt som har skapat mycket engagemang då detta område är ett av få grönområden i centrala Jakobsberg. Denna plats har en lång historia i kommunen och är därför ett kulturhistoriskt område som ligger nära till hjärtat för många Järfällabor.

Socialdemokraterna inledde detta projekt med att hosta upp en siffra om 600 – 800 bostäder, en siffra som bestämdes innan någon dialog. Den enda dialogen som har förts har varit om lampkonst. En dialog om byggande bör handla om hur man kan utveckla samhället tillsammans, inte bara låta människor tycka till om konst.

Inget helhetstänk

Det här är ett arbetssätt som i dag präglar byggnation i Järfälla. Tidigare fanns ett helhetstänk över hur kommunen skulle utvecklas med tiden. I dag hugger man isär kommunen med enskilda detaljplaner och driver på enskilda projekt i stället för att verka för en strukturerad och sammanhållen utveckling.

Göteborg bör inte följa Järfällas exempel om man vill ha ett samhälle som växer med kvalitet. Om man däremot vill sätta kvantitet över kvalitet, precis som man gjorde under miljonprogramsåren, har Socialdemokraterna i Järfälla många tips att ge.

Svalt intresse för dialog

Den politiska styrningen i Järfälla har tidigare visat sitt sanna intresse för medborgardialog. Under ett informationsmöte om byggande av modulbostäder valde man att avvisa människor vid dörren, trots att personerna hade anmält sig till mötet i förväg.

I höstas undvek den politiska styrningen en dialog om höghusbyggnation som planeras i ett villaområde. Ingen från de styrande partierna deltog. Att enbart lyssna genom tjänstemän är inte att föra en dialog med invånarna.

Om man är genuint intresserad av att utveckla Järfälla tillsammans med invånarna tror vi att en dialog kring antalet bostäder i ett kulturhistoriskt område är mer intressant än ett konstprojekt i form av belysning. Vi tror att Järfälla kan bidra med många bostäder och vill göra den utvecklingen tillsammans med Järfällaborna.

Cecilia Löfgreen

oppositionsråd (M) i Järfälla

Nikoletta Jozsa

gruppledare (L) i Järfälla

Lennart Nilsson

gruppledare (KD) i Järfälla