Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborg bästa platsen för ny batterifabrik

Northvolt ska placera en batterifabrik för elbilar i Sverige. Vi vill att Göteborg verkar för att den placeras här. Det kan skapa jobb och ge viktiga synergieffekter i staden, skriver Helene Odenjung (L) och Ann Catrine Fogelgren (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En hållbar stad kräver ökad elektrifiering eftersom transporter i dagsläget har en stor miljöpåverkan genom sina utsläpp. Göteborg behöver utöka eldriften av transportsektorn för att skapa en bättre stadsmiljö med renare luft och mindre buller. Liberalerna är utvecklingspositiva och ser att teknikutveckling kommer att spela en helt avgörande roll i omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

Innovationer och utveckling skapas inte i ett vakuum utan kräver en miljö och en stad som är intresserade av synergier. Det behövs bättre möjligheter så väl för personbilar som för bussar att elektrifieras. Det innebär ett behov av innovationer och utveckling av laddinfrastruktur och batterier. Om Northvolt väljer att placera sin fabrik i Göteborg kan det innebära synergieffekter för en stad som huserar Chalmers och Volvo. En av investerarna är dessutom Dan Sten Olsson som äger Stena AB med säte i Göteborg.

Uppfyller alla krav

Förfrågan från Northvolt har skickats till flera kommuner och fokuserar på bra kommunikationer, mycket plats att bygga på och billig energi. Göteborg kan erbjuda detta i form av exempelvis närhet till goda kommunikationer med hamnen, järnväg och väg. Vi har också forskningsprojekt som DriveMe där självkörande bilar testas och elbusslinje 55 samt EU-finansierade projektet FED på Chalmers som är en testarena för integrerade energisystem.

Allt detta borde vara av intresse för en placering.

En stad som Göteborg borde ligga i framkant för klimatsmarta lösningar. Här finns nu möjligheten att locka till sig en aktör som kan bistå till Göteborgs arbetsmarknad och även kopplas till forskning för bättre stadsutveckling. Vi säger: välkomna hit!

Helene Odenjung (L)

kommunalråd

Ann Catrine Fogelgren (L)

biträdande kommunalråd