Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera stadsdelar i Göteborg visar att det går att vända situationen åt rätt håll. Men för att ta tillbaka makten från gängen och extremisterna måste Sverige få en regering som agerar kraftfullt, skriver debattörerna.
Flera stadsdelar i Göteborg visar att det går att vända situationen åt rätt håll. Men för att ta tillbaka makten från gängen och extremisterna måste Sverige få en regering som agerar kraftfullt, skriver debattörerna.

Göteborg bäst i Sverige på att lyfta utsatta områden

När polisen i veckan presenterade listan över utsatta områden var en sak tydlig – Göteborg visar att det går att vända situationen åt rätt håll. Nu vill vi att stadsdelar i hela Sverige lär av vår samverkan mellan bostadsbolag, boende, polis och övriga aktörer, skriver Nyamko Sabuni (L), Robert Hannah (L) och Axel Darvik (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det grova våldet drabbar hela Sverige, men allra mest de som bor i utsatta områden. Utvecklingen i flera stadsdelar i Göteborg visar att det går att vända situationen åt rätt håll. För att verkligen ta tillbaka makten från gängen och extremisterna måste Sverige få en regering som agerar kraftfullt.

Polisen presenterade i veckan sin uppdaterade lista på landets utsatta områden, där utanförskapet är djupt och där kriminella utgör en maktfaktor. Det finns idag 61 utsatta områden, jämfört med 60 för två år sedan. Även om områden i andra delar av landet tillkommit, har utvecklingen varit positiv i flera områden i Göteborg.

Vi måste glädjas åt varje steg i rätt riktning. Situationen i våra värst drabbade områden kan verkligen bli bättre, om vi gör rätt saker.

Vi måste glädjas åt varje steg i rätt riktning. Situationen i våra värst drabbade områden kan verkligen bli bättre, om vi gör rätt saker. Men den kan också förvärras om vi inte agerar.

Liberalernas reformprogram Förortslyftet innehåller över 200 politiska förslag inom fem områden som bygger på en integrationspolitik med krav och möjligheter. Vi har inspirerats av länder som lyckats bättre än Sverige på att lösa integrationsproblem, precis som vi har inspirerats av framgångsrika stadsdelar i Sverige.

Gårdsten i Göteborg är ett sådant exempel. Vi vill att stadsdelar i hela Sverige lär av hur man samverkat långsiktigt mellan bostadsbolag, boende, polis och övriga samhällsaktörer med fokus på ökad trygghet.

Att lyfta utanförskapsområden handlar om att lyfta hela Sverige. Därför kräver vi långsiktiga åtgärder för ett Sverige som håller ihop. Sverige ska vara ett land där alla barn får växa upp och utvecklas som fria människor och känna full delaktighet i det svenska samhället.

Att ställa krav är att bry sig

Liberalerna menar att det både ska råda studiero på lektionerna och trygghet i korridorerna. Dessvärre är känslan av otrygghet i skolan utbredd; endast fyra av tio flickor uppger att de känner sig trygga i skolan. Vi kräver tydliga insatser för ökad studiero och en prioritering av kunskaper i det svenska språket. Liberalerna vill införa obligatorisk språkförskola för barn till nyanlända och nyanlända barn. Att behärska språket och förstå landet man lever i ger frihet till fler.

Alla ska bidra

För att få fler i arbete måste bidragsberoendet brytas genom att se till att det lönar sig bättre att gå från bidrag till jobb än vad det gör idag. Därför vill Liberalerna sänka skatten på låga inkomster så att det lönar sig bättre att ta ett första jobb och införa ett bidragstak.

Stoppa gängen

Vi vill att det ska finnas fler poliser som har verktygen för att på riktigt bekämpa gängen. Vittnen och brottsoffer ska få skydd. Det förebyggande arbetet är avgörande för att bryta nyrekryteringen. Det behövs ökade befogenheter för socialtjänst och mindre sekretesshinder mellan myndigheter. I Sverige ska barn bära skolböcker, inte vapen.

Parallella maktstrukturer har ingen plats i Sverige. De hotar vår frihet och vår välfärd. Regeringen saknar en nationell plan för att få bukt med otryggheten i Sveriges utsatta områden.

Parallella maktstrukturer har ingen plats i Sverige. De hotar vår frihet och vår välfärd. Regeringen saknar en nationell plan för att få bukt med otryggheten i Sveriges utsatta områden. Alla former av våld, gängbrottslighet, skadegörelse och bilbränder begränsar människors frihet. Det är nog nu.

En överväldigande majoritet av invånarna i de utsatta områdena är strävsamma människor som vill leva sina liv i lugn och ro. Många har rötter i andra länder. De har kommit till Sverige för att bygga en framtid i sitt nya hemland, inte för att deras barns framtid ska offras i kriminalitet.

Liberalerna har formulerat visionen att Sverige år 2030 inte ska ha några utsatta bostadsområden. Det kräver fler jobb, ökad jämställdhet, mer kunskap i skolan. Men också brottsbekämpning.

Det bästa för Sverige och Göteborg är en ny regering. En liberal och borgerlig regering med handlingskraft att lösa samhällsproblem

Det bästa för Sverige och Göteborg är en ny regering. En liberal och borgerlig regering med handlingskraft att lösa samhällsproblem. Det handlar om att säkerställa människors frihet och framtidstro oavsett var i landet man bor.

Nyamko Sabuni (L), partiledare

Robert Hannah (L), integrationspolitisk talesperson

Axel Darvik (L), skolkommunalråd i Göteborg