Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Robin Aron

Göteborg är redo för en förnyelse

Vi tycker att det är hög tid att byta ut Socialdemokraterna. Valresultatet visar att göteborgarna tycker detsamma. Det förvånar oss därför att Demokraterna verkar tycka att ett rödgrönrosa styre ska få fortsätta, skriver allianspartierna i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Valet är över, rösterna är räknade och mandaten är fördelade. Göteborgarna röstade för förändring. Samtidigt har den parlamentariska situationen i Göteborg försvårats ytterligare efter valet. Oavsett hur mandaten räknas så når inget traditionellt block majoritet i fullmäktige, kommunstyrelsen eller i några andra av stadens nämnder eller styrelser. För oss står det klart att Göteborg kommer att ledas av en konstellation i minoritet eller med stöd av andra. Det nya politiska landskapet kräver dock ett nytt ledarskap och ny styrning. Inför detta arbete känner vi stor ödmjukhet.

Sverige befinner sig i en internationell högkonjunktur. Samtidigt som industri och företagande går på högvarv i vår del av landet går den kommunala ekonomin med stora miljonunderskott. Parallellt som många göteborgare har fått det bättre har andra fastnat i utanförskap och arbetslöshet. Göteborg har i dag en rad problem och utmaningar som måste lösas med nya idéer och vilja att driva igenom reformer. Det håller inte att fortsätta att bara förvalta problemen och peka på att någon annan ska lösa dem, någon annan gång.

Har både viljan och förslagen

I stället är det hög tid att kavla upp ärmarna och förändra politikens sätt att styra och leda kommunen i grunden. 24 år med socialdemokratiskt ledarskap har satt sina spår. Vi har både viljan och förslagen för att styra och leda staden. Det är ett ansvar vi vill axla. Men det kommer att krävas att vi gör det tillsammans och ihop med fler.

Våra fyra partier har förberett sig. Under förra mandatperioden har vi lagt fram flera budgetar, presenterat och genomdrivit flera stora frihetsreformer i opposition. Där är lyftet av skolan från SDN och valfrihet inom hemtjänsten två exempel. I våras presenterade vi förslag till budget för Göteborgs stad 2019. Inför valet presenterade vi dessutom ett gemensamt valmanifest för de kommande fyra åren. Valmanifestet lägger grunden för våra fortsatta samtal om inriktningen på stadens kommande budgetar och investeringar. I skrivande stund bereder vi nu flera förslag från vår reformagenda, skriver fram utredningar och direktiv.

Största budgetalternativet

Det är vår övertygelse om att samarbete i grunden byggs på det gemensamma, det man är överens om och vi fyra partier är överens om mycket. Men även bland oss fyra finns förstås olika ideologiska utgångspunkter och inställningar. Att låta enskilda sakfrågor hindra ett samarbete kring det som vi tycker lika om vore väldigt olyckligt. Vi är övertygade om att fler partier har den inställningen, egentligen.

Stadens budget omfattar drygt 32 miljarder kronor och vi ser ett stort behov av en ny ekonomisk politik som garanterar göteborgarna valuta för skatten

I november ska det nya kommunfullmäktige fastställa budgeten. Alliansens budgetförslag är det största alternativet. Där ger vi svar på de problem och utmaningar som Göteborg länge har brottas med när det gäller skolan, tryggheten, integrationen, äldreomsorgen, miljön, bostäder, socialtjänsten, kollektivtrafiken och styrningen för att bara nämna några exempel.

Stadens budget omfattar drygt 32 miljarder kronor och vi ser ett stort behov av en ny ekonomisk politik med ordning och reda som garanterar göteborgarna valuta för skatten. På samma gång behöver politiken skapa långsiktiga förutsättningar för en starkare och bättre välfärd. Detta kommer att ta tid att förändra och därför har flera av våra politiska mål siktet inställt på 2025.

I alliansens förslag till budget har vi omfördelat hundratals miljoner till förskolan och skolan, omsorgen och våra äldre. Vi är starka i vår uppfattning att det kommunala grunduppdraget måste prioriteras. Därför måste kringverksamhet plockas bort och andra saker prioriteras ner.

Demokraterna förvånar

På samma sammanträde ska stadens högsta beslutade församling även välja en ny kommunstyrelse och fullmäktiges ledamöter ska avgöra vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande. Vi tycker det är hög tid att byta ut Socialdemokraterna. Det visar också valresultatet tydligt. Det förvånar oss att Demokraterna verkar tycka att ett rödgrönrosa styre ska få fortsätta. Kommer Demokraterna medverka till att släppa fram en vänsterbudget med stora skattehöjningar?

Vi ser att det finns ett underlag i fullmäktige för att kunna göra väldigt mycket bra och gott, för såväl göteborgarna som staden. Det utan samverkan med Sverigedemokraterna, vilket alla andra partier också avvisat. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna gick till val på att ge Göteborg en ny kurs. Vi fortsätter gärna samtalen. Alliansen vill ta ansvar för Göteborgs framtid.

Axel Josefson (M)

gruppledare och oppositionsråd

Helene Odenjung (L)

gruppledare och oppositionsråd

Emmyly Bönfors (C)

gruppledare och ordförande i Centerpartiet Göteborg

David Lega (KD)

gruppledare och oppositionsråd