<strong id="strong-d1e154">Tänk om.</strong> Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan behöver utgå från människors behov, inte tolka regelverk så hårt och strikt som möjligt, skriver bland andra Nooshi Dadgostar (V).
Tänk om. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan behöver utgå från människors behov, inte tolka regelverk så hårt och strikt som möjligt, skriver bland andra Nooshi Dadgostar (V). Bild: Jessica Gow / TT

Gör om och gör rätt

Allt fler, särskilt unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, hamnar i kläm mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och chansen att de någonsin kan komma ut i arbetslivet och försörja blir allt mindre. Hela systemet behöver ses över och göras om, skriver Nooshi Dadgostar (V) och Ali Esbati (V).

ANNONS

Unga människor med en funktionsnedsättning har allt svårare att få aktivitetsersättning. Det visar nya siffror från Försäkringskassan som också är den instans som fattar besluten. Det drabbar främst ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som vill ut på praktik i arbetslivet eller skaffa sig en utbildning.

Det här är beslut som kan vara katastrofala för den enskilde och dennes anhöriga. Men på ett övergripande plan undergrävs hela vårt välfärdssamhälle, när människor i utsatta livssituationer hamnar i kläm. Här behövs ett brett offentligt samtal om välfärdens grundläggande utgångspunkter, och politisk handlingskraft för att reparera och utveckla systemen.

För sjuk och för frisk

En av dem som drabbats och fått avslag är 22-åriga Celine, som Sveriges Radio nyligen rapporterade om. Hon är en av många som hamnat i kläm mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan anser att hon kan jobba heltid, men Arbetsförmedlingen vill inte skriva in henne eftersom de tycker att hon är för sjuk. Hennes arbetsförmåga bedöms helt olika och drömmen om att flytta hemifrån och klara sig själv blir allt svårare att uppnå.

ANNONS

Vänsterpartiet anser att hela systemet behöver ses över och göras om; att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen behöver utgå från människors behov, inte tolka regelverk så hårt och strikt som möjligt.

Det är en omöjlig sits som Celine och andra i hennes situation hamnar i. Hos ena myndigheten är de för friska för att uppbära aktivitetsersättning och hos den andra myndigheten är de för sjuka. Hur är det tänkt att Celine ska försörja sig, varför ska inte hon kunna utbilda sig som alla andra i hennes ålder, eller arbetsträna för att en dag kunna få en anställning och en lön att leva på?

Se över hela systemet

Samtidigt vet vi att situationen för många långtidsarbetslösa, långtidssjuka, och personer som behöver assistans genom LSS, har likheter med Celines belägenhet. Dels genom att begränsningar av deras rättigheter skett via tolkningar av lagar och bestämmelser, snarare än öppet redovisade politiska beslut, dels genom att en striktare bedömning av tillgången till en viss åtgärd, utan att andra åtgärder justeras, leder till att det uppstår luckor i välfärden.

Vänsterpartiet anser att hela systemet behöver ses över och göras om; att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen behöver utgå från människors behov, inte tolka regelverk så hårt och strikt som möjligt.

För att en sådan ändring ska bli möjlig behövs en förnyad politisk viljeyttring; att vi gör det tydligt att välfärden och de sociala försäkringssystemen är hela samhällets angelägenhet och ska utgå från värden om jämlikhet, solidaritet och rätten till ett värdigt och gott liv.

ANNONS

Nooshi Dadgostar (V)

socialförsäkringspolitisk talesperson

Ali Esbati (V)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS