Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Stina Svensson (FI) och Alexandra Angelbratt (FI).">
Stina Svensson (FI) och Alexandra Angelbratt (FI).

Gör innerstaden grönare - inför bilfria söndagar

Göteborg är en vacker stad som attraherar en mängd besökare. Detta märktes inte minst denna sommar. Men staden brottas också med en mängd problem kopplade till massbilism. Vi vill starta resan mot ett hållbart samhälle omgående och ett viktigt steg är att införa bilfria söndagar i innerstaden, skriver Stina Svensson (FI) och Alexandra Angelbratt (FI).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Globalt är bilfria dagar vanligt förekommande och avstängningar av trafiken sker bland annat i Paris, Bogota och London. Avstängningarna innebär vanligtvis att privatbilism begränsas och att gatuparkeringen inte är tillgänglig. De bilfria söndagarna ska inte påverka kollektivtrafik och blåljustrafik.

En del av ytorna som blir fria kan användas till marknader, hälsofrämjande aktiviteter i form av cykelskola, kulturarrangemang och mycket mer. Vi vet också att besökare attraheras av bilfria områden. Turister vill uppleva mysiga gågator, folkliv, vacker natur och närhet till vatten. Inte parkeringsplatser och bilvägar.

Turister vill uppleva mysiga gågator, folkliv, vacker natur och närhet till vatten. Inte parkeringsplatser och bilvägar.

På längre sikt vill Feministiskt initiativ se en stadskärna helt fri från privatbilism. Vår vision är att utveckla stråken längs med kanalerna till att bli mer gröna och tillgängliga för promenad och cykel. Innanför Vallgraven kan vi omvandla bilvägar och parkeringsplatser och ge plats till nya fasta funktioner så som bänkar, lekplatser, grönska, vattenaktiviteter med mera. Men vi börjar i det lilla. Att en dag i veckan få uppleva hur innerstaden fungerar utan biltrafik kan bli en ögonöppnare för många.

Göteborg kan bli ledande

Vid marknader och andra arrangemang som kräver varutransporter kan detta lösas på morgonen innan arrangemangen startar. I Göteborgs innerstads smala gator levereras varor till butikerna sedan ett antal år tillbaka med små ellastbilar i Stadsleveransen. Projektet är internationellt känt och har vunnit flera priser. Feministiskt initiativ vill utöka och utveckla Stadsleveransen till att omfatta större delar av Göteborg.

Globalt kommer tåliga eller så kallat resilienta städer allt högre upp på agendan. Det är städer som ger människor möjlighet till mental återhämtning i form av grönska och avsaknad av trafikbuller, städer som ger förutsättningar för biodiversitet, städer som hanterar extrem värme och dagvatten. Vi vill att Göteborg är ledande i den utvecklingen. Att omvandla bilvägar och parkeringsplatser till gröna gemensamma utrymmen är en viktig del för en resilient stad och bilfria söndagar är det första steget.

Stina Svensson (FI)

gruppledare Feministiskt Initiativ Göteborg

Alexandra Angelbratt (FI)

sakkunnig miljö