Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att ha en egen dag för jämställdhetskampen, skulle göra att betydligt fler får upp ögonen för orättvisorna och få dem som inte redan är engagerade i samhällsdebatten att reflektera över varför saker är som de är, skriver Rickard Nordin (C).

Gör 8 mars till en helgdag – och växla den mot 1 maj

Jämställdhetsrörelsen är betydligt större och betydligt viktigare än att några enstaka politiska partier ska ha en egen dag att demonstrera på. Gör helgdag av den 8 mars i utbyte mot den 1 maj, skriver Rickard Nordin (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Inga män kan förvänta sig att kvinnor ensamma ska ta fajten för jämställdhet. Det är dags att vi män höjer ambitionerna och agerar fullt ut för jämställdhet. Inte bara för våra döttrar utan lika mycket för våra söner och inte minst oss själva. Vi har inte råd att låta bli fajten. Och den fajten handlar i grunden om de destruktiva könsrollerna som vi tillsammans måste bryta.

För män handlar det ofta om attityder som vi, ofta oavsiktligt, är med och upprätthåller, men också begränsas av. #Metoo visade på hur destruktiva manliga normer är spridda i hela samhället. Jag är samtidigt övertygad om att det var många som inte kände igen sig i beskrivningarna kring #metoo. Det är dags för oss att agera nu. Agera för att slippa vara en del av normer vi inte delar, för att våra barn ska få möjligheter att bli precis de som de vill.

Den enda gången samhället vänder sig till mig är när det är dags att betala fakturan från förskolan.

Det finns få områden där samhällets skeva syn på vad som är manligt och kvinnligt blir så tydligt som i frågor kring familjeliv och föräldraskap. Som separerad förälder med delad vårdnad får jag ingen myndighetspost, eftersom sonen är skriven hos sin mamma. Läkartider och mycket annat skulle kunna gå mig helt förbi eftersom allt sådant skickas till mamman. Den enda gången samhället vänder sig till mig är när det är dags att betala fakturan från förskolan.

Får aldrig frågan

Mina kvinnliga politikerkollegor får alltid svara på frågan hur de får ihop livet som småbarnsförälder. Ingen journalist har någonsin ställt den frågan till mig.

Det är dags att på riktigt lyfta de här frågorna och ge dem den plats de förtjänar. En start på det vore att göra 8 mars till helgdag. I många andra länder runt om i världen är det redan genomfört. Lämpligt vore att byta den mot 1 maj, den enda politiska helgdagen. Jämställdhetsrörelsen är betydligt större och betydligt viktigare än att några enstaka politiska partier ska ha en egen dag att demonstrera på.

Att ha en egen dag för jämställdhetskampen, skulle göra att betydligt fler får upp ögonen för orättvisorna och få dem som inte redan är engagerade i samhällsdebatten att reflektera över varför saker är som de är. Det är inte mer än rimligt.

Rickard Nordin (C)

riksdagsledamot, ensamstående förälder och feminist