Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jonas Attenius (S), oppositionsråd Göteborg.

Gärna idéburna aktörer - men ingen vinstjakt

Om David Lega (KD) verkligen bryr sig om att trygga idéburna aktörers bidrag till välfärden bör han uppmana KD:s partiledning – där han själv sitter – att medverka till en lagändring som tillåter just idéburna aktörer, inte vinstjakt, i välfärden, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Äldreomsorgen, 7/5 och 22/5

Vinstjakt hör inte hemma i välfärden. Trots att Göteborgs stad befinner sig i ett alltmer kärvt ekonomiskt läge vill högerstyret släppa kontrollen över våra gemensamma resurser till marknadskrafterna. Jag och Socialdemokraterna står upp för att skattepengarna ska gå direkt till de som behöver äldreomsorg och direkt till de som arbetar i den – inte till företagsvinster och chefsbonusar.

David Lega (KD), ansvarig politiker för äldreomsorgen, försöker blanda bort korten.

David Lega, ansvarig politiker för äldreomsorgen, försöker blanda bort korten. Ena stunden anklagar han mig för att vilja stänga ute idéburna aktörer från välfärden – för att därefter hävda att Socialdemokraternas motstånd mot onödiga privatiseringar av våra äldreboenden handlar om att vi är ”näringslivskritiska.” Det är en ohederlig beskrivning av vårt tydliga ställningstagande mot tvångsprivatisering och slöseri med skattemedel. Göteborgs äldreboenden är inte en del av näringslivet, utan grundläggande välfärd. Den dag som orken tryter ska våra äldre kunna lita på att det finns ett boende, kompetent personal och god service som väntar.

Borgerligheten borde lära av sina egna misstag. Under den förra mandatperioden tvingade de, tillsammans med Sverigedemokraterna, igenom en ideologiskt motiverad privatisering av hemtjänsten. Konsekvenserna är mycket allvarliga. Såväl personal som chefer vittnar om en krisartad situation i hemtjänsten, samtidigt som ytterst få medborgare har valt privata hemtjänstutförare. Socialdemokraterna varnade för detta. Privatiseringen försämrade hemtjänsten – men ändå vill högerstyret gå vidare och göra exakt samma sak med våra äldreboenden.

Om David Lega verkligen bryr sig om att trygga idéburna aktörers bidrag till välfärden bör han uppmana Kristdemokraternas partiledning – där han själv sitter – att medverka till en lagändring.

Om David Lega verkligen bryr sig om att trygga idéburna aktörers bidrag till välfärden bör han uppmana Kristdemokraternas partiledning – där han själv sitter – att medverka till en lagändring som tillåter just idéburna aktörer, inte vinstjakt, i välfärden. Så ser inte lagen ut i dag – vilket David Lega vet om. Därför kommer vi socialdemokrater att fortsätta ta kampen mot onödiga tvångsprivatiseringar, slöseri och nedskärningar. Vi folkvalda har ett ansvar gentemot göteborgarna: En välfärd att lita på och fullständig kontroll över varje skattekrona. För oss går våra äldres trygghet alltid före kortsiktigt vinstintresse.

Jonas Attenius (S)

oppositionsråd Göteborg