Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Frys utvisningarna till Afghanistan

Säkerhetsläget i Afghanistan kräver att Sverige fryser utvisningarna tillfälligt. Vem vet vilken verklighet som möter de afghanska flyktingpojkarna när de återvänder till landet som deras familj flytt ifrån? skriver Magnus Ek och Louise Grabo, CUF.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sommaren förknippas ofta med semesterresor, bad och sommarläger för de flesta ungdomar. CUF:s nya medlem Mohsen tillbringade några dagar på ett av våra politiska sommarläger i Västsverige. Han har varit i Sverige i två år och äntligen klarat svenskan för att få börja sitt första år på gymnasiet i höst.

Dessvärre kommer Mohsen inte få chansen att börja gymnasiet eftersom han nyligen fått sitt tredje utvisningsbesked och kommer tvingas lämna Sverige och skickas tillbaka till Afghanistan inom en snar framtid. Tillbaka till hans hemland där det är oroligt och osäkert. Till landet som hela hans familj flytt och där han inte har några vänner eller bekanta kvar. Svenska myndigheter har inga svar på frågor vart han ska ta vägen när han skickas tillbaka och möjligheterna för honom att kunna ta sig till sin familj i Iran är små. Hur han som ung kille skulle överleva i Afghanistan som säkerhetsläget ser ut i nuläget är omöjligt att säga. Mohsen är långt från ensam i sin situation.

Samtidigt som Mohsen och andra CUF:are var på läger ute i skogen samlas organisationen “Ung i Sverige” i Stockholm för att sittstrejka på Mynttorget. En fredlig demonstration för att få svar från Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik om alla unga som tvingas skickas tillbaka till förföljelse och oroligheter. Demonstrationen har inte bara utsatts för ett enormt drev i sociala medier, något som självklart tär på alla inblandade, utan även fysiska attacker av nazister. Det är många som har fördömt nazisternas attacker med all rätta, men vi får inte glömma att det som väntar de utvisade är värre.

Vi i CUF har deltagit i den tysta protesten på Myntgatan för att visa vårt stöd med “Ung i Sverige”. Det tveksamma säkerhetsläget i Afghanistan kräver att Sverige agerar precis som Tyskland och fryser utvisningarna tillfälligt, för att hastigt ta fram en ny bedömning. Över tid borde regeringen också utreda om Migrationsverkets säkerhetsbedömningar behöver förbättras.

I fjol röstade också Centerpartiet nej till ändringar i utlänningslagen som tog bort särskilt ömmande omständigheter som skäl för utvisning, ett skäl till skydd som borde återinföras. Den som kan försörja sig, eller har påbörjat gymnasial utbildning i Sverige, borde också självklart få stanna. Möjligheten att enkelt kunna byta spår till arbetskraftsinvandrare skulle kunna fungera som en ventil för de som hamnar i kläm. I dag är reglerna kring det alldeles för snåriga och begränsande.

För att Mohsen och många andra i hans situation som startat sina nya liv i Sverige ska få möjligheten att gå tillbaka till skolan som sina klasskamrater om ett par veckor.

Magnus Ek

förbundsordförande CUF

Louise Grabo

internationell politisk talesperson

första vice ordförande CUF