Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer pengar. Nu blir det mer pengar till mer film och fler får vara med och bestämma. Den som tycker att det är fel väg att gå har en hel del att stå till svars för, skriver debattörerna.

Frisk luft i filmbranschen

DEBATT: Genom att säga upp filmavtalet har vi släppt in ny, frisk luft i den svenska filmbranschen. Nu får de som gör svensk film finnas med och besluta om framtiden för sin egen bransch, skriver Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik / Filmpolitik, 5/4
Svensk film är något som vi alla ska vara stolta över. Den vinner priser och berör människor runt om i hela världen. Som politiker är det vårt ansvar att se till så att den utvecklingen inte blir något vi läser om i historieböckerna. För att lyckas med detta behöver filmbranschen få långsiktigt hållbara villkor som gör att fler vågar investera i att skapa ny svensk film.
Genom att säga upp filmavtalet har vi släppt in ny, frisk luft i den svenska filmbranschen. Nu får de som gör svensk film finnas med och besluta om framtiden för sin egen bransch. Det är därför inte konstigt att 70 procent av remissinstanserna ställde sig bakom att lämna filmavtalet bakom oss.

Får vara med

Nu får skådespelare, manusförfattare, producenter och alla andra som sliter för att skapa svensk film finnas med och påverka sin egen verklighet.
En grupp som lämnade filmavtalet och som nu får en mer central roll är de regionala produktionscentrum som finns runt om i landet. En av de allra mest framstående sådana finns i Västsverige. Den regionala erfarenheten och kunskapen är något som den nya filmpolitiken kommer att behöva mer av, inte mindre. Därför betonar regeringen hur viktigt det är med samverkan med de regionala aktörerna.
Jan Björklund (L) och Bengt Eliasson (L) är emot den nya inriktningen på mer inflytande till fler, men så mycket mer än det får vi inte veta. Häromdagen kom också alliansens gemensamma svar på regeringens proposition. Det tydligaste som går att utläsa är att allianspartierna, Liberalerna inkluderat, vill se mer detaljreglering från politiken. Precis som under filmavtalets dagar så ska friheten för filmskaparna begränsas med fler målsättningar, handlingsplaner och utredningar.


Ökat stöd
En befogad oro har varit situationen för biograferna utanför de stora städerna. Därför har regeringen avsatt 25 miljoner per år som ska gå till att stötta och utveckla just dessa biografer. Stödet till att producera film kommer att öka när staten nu tar ett ekonomiskt grundansvar, ett förslag som presenterades 2009 i en utredning som tillsattes av den förra regeringen. Utredaren Mats Svegfors, som tidigare varit chefredaktör på Svenska Dagbladet, kan knappast anklagas för att vara socialist, men det är precis det som Liberalerna nu gör.
Nu blir det mer pengar till mer film och fler får vara med och bestämma. Den som tycker att det är fel väg att gå har en hel del att stå till svars för.


Alice Bah Kuhnke (MP)
kultur- och demokratiminister
Gunilla Carlsson (S)
vice ordförande Kulturutskottet