Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

#Metoo lyfte för ett år sedan på locket till en tryckkokare fylld av uppdämd sorg, vanmakt och ilska. Nu är vi med och omvandlar den kraften till konkret handling, skriver bland andra Stina Svensson (FI). Bild: Frida Winter
#Metoo lyfte för ett år sedan på locket till en tryckkokare fylld av uppdämd sorg, vanmakt och ilska. Nu är vi med och omvandlar den kraften till konkret handling, skriver bland andra Stina Svensson (FI). Bild: Frida Winter

Frihet från våld är en mänsklig rättighet

Göteborgs stad satsar för lite pengar på att minska mäns våld och förtryck. Det skriver Feministiskt initiativ i dag, på den internationella dagen mot våld mot kvinnor.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Internationella dagen mot våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling 1999. I dag hedrar vi våldets alla offer och överlevare. Vi samlas och påminner oss om att vi inte är ensamma, att evidensbaserade strategier för att motverka våldet finns och att vi som kämpar mot våldet har mycket att lära av varandra.

Världshälsoorganisationen WHO kallar mäns våld mot kvinnor för en global pandemi och var tredje kvinna i världen utsätts någon gång för allvarligt fysiskt eller sexuellt våld från en man.

Feministiskt initiativ kommer att gå så långt som det krävs

Den senaste svenska jämställdhetsutredningen konstaterar att tilldelningen av resurser inte motsvarar problemets omfattning och allvarlighetsgrad.

Flera åtgärder

● Göteborg vill Feministiskt initiativ bland annat:

● Utbilda elevhälsans personal för att tidigare identifiera och hjälpa de barn som utsätts för eller bevittnar våld i nära relationer, inte minst hedersrelaterat våld och förtryck.

● Utöka föreningsbidraget till Göteborgs kvinno- och tjejjourer samt skapa möjlighet till fler boenden samt anställa mer personal till jourerna.

● Utöka antalet tjänster på Kast-mottagningen som arbetar mot sexköpande män.

● Utöka antalet tjänster på föreningen Bojen som arbetar med barn, ungdomar och föräldrar som upplevt våld i hemmet.

● Utveckla det systematiska arbetsmiljöarbetet för både elever och medarbetare i skolan, med särskilt fokus på att motverka kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

Går så långt det krävs

Frihet från våld och att bestämma över sin egen kropp är en grundläggande mänsklig rättighet. #Metoo lyfte för ett år sedan på locket till en tryckkokare fylld av uppdämd sorg, vanmakt och ilska. Nu är vi med och omvandlar den kraften till konkret handling.

Feministiskt initiativ kommer att gå så långt som det krävs. Efter #metoo finns ingen återvändo. Inga enskilda tråkiga upplevelser, ingen otur eller enstaka rötägg och klantiga fyllor. Vi vet vad det är: mäns strukturella våld mot kvinnor, transpersoner och icke-binära. Patriarkatets yttersta kontrollmekanism.

Kraften i den insikten ger oss modet att fortsätta.

Stina Svensson (FI)

gruppledare FI Göteborg

Teysir Subhi (FI)

ledamot kommunfullmäktige

Martin Jordö (FI)

ekonomiskpolitisk talesperson

Stina Sewén (FI)

ersättare kommunfullmäktige