Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Forskning visar en rad problem förknippade med assimilering av det enkla skälet att assimilering är framtvingande genom hårda krav på anpassning till dominerande normer för socialt beteende. I Sverige råder frihet och demokrati. På så sätt går assimilering — skapandet av en slags monokultur — emot svenska värderingar. Assimilering är inte förenligt med en strävan efter att Sverige även i fortsättningen ska vara ett mångkulturellt land, skriver debattörerna.  Bild: Fredrik Sandberg / TT
Forskning visar en rad problem förknippade med assimilering av det enkla skälet att assimilering är framtvingande genom hårda krav på anpassning till dominerande normer för socialt beteende. I Sverige råder frihet och demokrati. På så sätt går assimilering — skapandet av en slags monokultur — emot svenska värderingar. Assimilering är inte förenligt med en strävan efter att Sverige även i fortsättningen ska vara ett mångkulturellt land, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Framtidens rasism är den mellan invandrare

I Sverige pågår en tävling som tvingar invandrare att assimilera sig. Det är en ny form av rasism, skriver Vladimir Ahmed, föreläsare och Joakim Johansson, docent i statsvetenskap.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sveriges mångkulturella strävan är ett faktum. I dagens multikulturella Sverige bor det ungefär två miljoner utrikesfödda. Arabiska är Sveriges näst största språk och Islam är Sveriges näst största religion. Därför kommer även rasismen att se annorlunda ut. För i detta nya multikulturella Sverige pågår en tävling bland invandrarna. En tävling i assimilering, och om vem som är bäst på att utöva identiteten ”svensk”.

Tävlingen går ut på att tillhöra de duktiga och mest assimilerade invandrarna. Inte sällan kräver dessa även totalt invandringsstopp och hyser agg mot invandrargrupper som inte har samma syn — det vill säga som inte vill assimileras.

Riksdagsledamot i täten

En som tar täten denna tävling, och som syns mest, är den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali som förespråkar total assimilering och totalt invandringsstopp. Men det stannar inte där. I en intervju med tidningen Ttela säger Hanif Bali att han selektivt vill ”välja” vilka som kan assimileras. Hanif Bali har fått genomslag i både sociala medier och de traditionella medierna, och har blivit en megafon för en ny typ av assimilerings-rörelse. För den nya typen av Svenskhet.

I intervjun säger han: ”Idén att integrera alla är lönlös". Hanif Bali menar att man sedan måste jobba för att assimilera stora grupper både ekonomiskt och kulturellt in i det svenska samhället”.

En sak är säker. ”Antirasismen” kommer i framtiden ha många innebörder och kan inte reduceras till att endast handla om relationer mellan vita och svarta (även om det är centralt). I stället finns det skäl att börja diskutera rasismen det sällan talas om — Sveriges framtida rasism.

En påtvingad anpassning

Forskning visar en rad problem förknippade med assimilering av det enkla skälet att assimilering är framtvingande genom hårda krav på anpassning till dominerande normer för socialt beteende. I Sverige råder frihet och demokrati. På så sätt går assimilering — skapandet av en slags monokultur — emot svenska värderingar. Assimilering är inte förenligt med en strävan efter att Sverige även i fortsättningen ska vara ett mångkulturellt land.

Nu börjar de assimilerade invandrarna känna att de måste ”rädda” Sverige från de ”andra” invandrarna som kommer hit och inte anammar den nya typen av svenskhet. En av oss som undertecknar (Vladimir) får ofta höra från min omgivning: ”Fan vad många äckliga araber som har flyttat hit”. Eller: ”herregud, det går inte och bo i något område längre, det finns invandrare överallt”. Detta sagt av personer som själva är invandrare. I deras ögon är de finare och invandrare som har assimilerat sig.

Representeras i media

Vi är bekymrade. För hur blir Sveriges framtid när invandrare systematiskt motarbetar andra invandrare på exempelvis arbetsplatser och i andra delar av samhället för att man själv vill vara den invandrare som uppfattas som mest assimilerad?

En sak är säker. ”Antirasismen” kommer i framtiden ha många innebörder och kan inte reduceras till att endast handla om relationer mellan vita och svarta (även om det är centralt). I stället finns det skäl att börja diskutera rasismen det sällan talas om — Sveriges framtida rasism.

Det vore välgörande om centrala medieaktörer som SVT och TV4 tar detta i beaktande nästa gång de bjuder in frontfigurer för den nya typen av svenskhet — som helt oemotsagd får marknadsföra den nya assimilerade svenskheten.

Vladimir Ahmed, Föreläsare och grundare, Vi är Sverige

Joakim Johansson, Docent i statsvetenskap, Uppsala universitet/Mälardalens högskola