Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Claes Westberg (VV)partiledare, Vägvalet och Theo Papaioannou (VV), styrelseledamot och gruppledare, Vägvalet

Framtidens fastighetsaffär är oacceptabel

Vägvalet kommer aldrig att acceptera att allmännyttan används till kohandel som i fallet med Framtidens fastighetsaffär i Rannebergen, skriver Claes Westberg (VV) och Theo Papaioannou (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Framtidens affärer, 9/11

Vägvalet kommer aldrig att acceptera att allmännyttan används till kohandel. Vi har sedan länge skrivit in vår budget att de kommunala bostadsbolagen ska i så stor utsträckning som möjligt förbli i kommunal ägo. Detta eftersom Göteborg stad har ett stor ansvar över de miljonprogramsområden som finns vilka är i behov av nödvändig upprustning och renovering. Framtidens uppdrag är att arbeta för att skapa en stad med blandad bostads- och upplåtelseform men det får absolut inte ske så som i fallet i Rannebergen där hyrestagarna kan drabbas negativt.

Viktigaste uppgiften

En av kommunens viktigaste uppgifter är att hålla hyrorna på en nivå som de boende klarar av. Därför åligger det de kommunala bostadsbolagen att genomföra dessa renoveringar under kontrollerande former. Det är precis vad Bostadsbolaget nu gör genom att arbeta fram ett nollalternativ vid renovering för att skapa möjlighet för hyresgäster att kunna bo kvar efter en renovering.

Det är upprörande att läsa hur Framtiden AB vill byta bort 300 allmännyttiga lägenheter i Rannebergen i ett försök att anskaffa byggbar mark. Det är helt oacceptabelt att ett kommunalt bolag ägnar sig åt denna typ av uppgörelser och det borde inte få förekomma. Framför allt eftersom det redan finns mycket annan byggbar mark i Göteborg.

Jämför äpplen med päron

Vi köper därför inte Lennart Johanssons (S) förklaring att så skett tidigare. Det är att jämföra äpplen och päron då det som Johansson hänvisar till handlade om endast ett fåtal lägenheter och av andra skäl. Det främsta skälet var att stärka fastighetsägaren som i bytet skulle utveckla Friskväderstorget på Hisingen. Det kan åtminstone ses som ett socialt ansvarstagande från staden.

Det som sker i Rannebergen är en efterskänkning av 300 lägenheter för att få en mark som egentligen aktuellt fastighetsföretag skulle kunna bygga på själva.

Vi säger därför nej till denna affär.

Claes Westberg (VV)

partiledare, Vägvalet

Theo Papaioannou (VV)

styrelseledamot och gruppledare, Vägvalet