Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slutsatsen av Familjebostäders agerande kan bara bli att den som har pengar kan känna sig trygg i sitt hem, medan vi andra ska förpassas till periferin, skriver Lotta Klemensson för Aktionsgruppen Spannlandsgatan.

Framtiden – för den som har råd

Till skillnad från de privata hyresvärdarna har allmännyttan varit något för hyresgästerna att lita på. Men nu när hus som inte underhållits, trots att de boende betalat för det, renoveras drabbas hyresgästerna av oproportionerliga hyreshöjningar, skriver Lotta Klemensson, Aktionsgruppen Spannlandsgatan.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under senare år har privata hyresvärdar, till exempel Wallenstam och Balder, genomfört chockhöjningar av hyror. Det har sett annorlunda ut hos allmännyttan. I Göteborg består den av Bostads AB Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder, vilka utgör AB Framtiden. De äger bostäder, byggda eller köpta för skattepengar, många under miljonprogramseran. Man har haft nöjda hyresgäster, rimliga hyror och boende för alla som mål. Nu har en radikal ändring skett: det är dags att renovera. I detta fall gäller det Familjebostäder, på Spannlandsgatan.'

Människor tvingas flytta, och uppmuntras att flytta. Så undermineras möjligheterna att ha en dialog, att ifrågasätta

Som hyresgäst betalar du varje månad för underhåll av husen. Befintlig ventilation har enligt Familjebostäder dömts ut. Det vill säga: den har inte underhållits, trots att hyresgästerna betalar för det. Och trots att vi bor med en utdömd ventilation sänks inte hyran. Men när ”förnyelsen” nalkas är det bristande underhållet plötsligt bortglömt, och åtgärder för att få en godkänd ventilation plötsligt standardhöjande. Samma gäller elsystemet, och nu är allt ”boendeinflytande” som bortblåst.

På papperet har man haft en samrådsprocess. Den innebär att hyresgäster har kunnat ta del av vilka ändringar man velat göra. Ingenstans i den processen talas det om reella hyreshöjningar eller alternativa lösningar. Man presenteras för fullbordat faktum. Finessen med det är att Familjebostäder kan säga att en process har ägt rum. Det är (tydligen!) skäl nog för Hyresgästföreningen att godkänna hela ”förnyelsen” utan kritik.

Naturligtvis finns det tillval att botanisera bland: nytt kök, tvättmaskin och så vidare. Allt detta ligger dock ovanpå den hyreshöjning man vill genomföra. Vi talar om en minimihöjning på 38 procent, utan tillval, årlig höjning ej medräknat.

Problemen vi står inför är följande:

  •  Allmännyttan kringgår den demokratiska processen. Hyresgästföreningen, som ska skydda hyresgästernas intressen, spelar med. Det är allvarligt och oroväckande.
  •  Löpande underhåll har regelmässigt misskötts, hyresgästerna får betala dubbelt, för åtgärder som redan betalats och borde utförts.
  •  Människor tvingas flytta, och uppmuntras att flytta. Så undermineras möjligheterna att ha en dialog, att ifrågasätta. Även det en inskränkning i, och ett hån av, det demokratiska boende Familjebostäder vill ge sken av.

Vem tillhör Framtiden? Tydligen inte hyresgästerna.

Aktionsgruppen Spannlandsgatan, genom

Lotta Klemensson