Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg och expert på våldsprevention
Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg och expert på våldsprevention

Fotbollen - sparka ut ert skamliga kvinnoförtryck

Det är dags att vi riktar strålkastaren och genusanalysen mot idrotten. Idrottsrörelsen har en struktur som tydligt värderar män över kvinnor. Och främst av alla på att värdera kön olika är fotbollsrörelsen, skriver jämställdhetsstrategen Marcus Svensson.

ANNONS
|

    <strong>Marcus Svensson,</strong>jämställdhetsstrateg och expert på våldsprevention
Marcus Svensson,jämställdhetsstrateg och expert på våldsprevention

Varje samhälle skapar och upprätthåller ett ordningssystem där kvinnor och män tillskrivs olika uppgifter, roller och positioner. Detta genussystem bygger på två principer: könens isärhållande och manlig överordning. Den manliga överordningen och hierarkin yttrar sig bland annat i att det som män gör betraktas som mer värdefullt.

Maktordningen fostras vi in i som barn och unga. Vi lär oss följa systemet, vi passas in och anpassar oss! Pojkar tar redan i förskolan och skolan för sig av tjejernas utrymme – och de ser att de har rätten till det, till makten och privilegierna – för samhället säger faktiskt det till dem. Män och pojkar är värda mer!

ANNONS

Finns överallt

Den manliga överordningen finns överallt och strukturen syns varhelst vi riktar strålkastaren och genusanalysen. Orättvisan mellan kvinnor och män finns i barnens skola, på våra arbetsplatser och i våra pensioner. Den finns på teatern, i musiken och på film. Ojämställdheten finns i vårt språk, ja till och med i vårt sätt att tänka och i själva verket är vår kultur impregnerad av ojämställdheten mellan kvinnor och män. Ojämställdhet är vår kultur!

Det är det i det här sammanhanget #metoo ska förstås. #Metoo är vår tids feministiska våg. #Metoo handlar om att bryta tystnadskulturen där kvinnor värderas lägre än män och förminskas till sitt kön. Fält efter fält, arena efter arena, profession efter profession tar ton; #tystnadtagning, #medvilkenrätt, #närmusikentystnar, #imaktenskorridorer. Strukturer avtäcks, tystnadskulturer bryts sönder. Skakande vittnesmål som gör det omöjligt att fortsätta som förr. Men det finns arenor och fält som ännu inte har skapat sig en hashtagg, där det kommer att vara svårare att bedriva och administrera ett upprop mot de ojämställda villkoren, där motståndet är som hårdast, där historien är som manligast, där de sexuella trakasserierna är lika vanliga som svett i bastun.

Det är dags att vi riktar strålkastaren och genusanalysen mot idrotten och då främst mot lagidrotterna och fotbollen.

ANNONS

Män och killar har företräde

Samhället satsar på pojkars idrottande, först och främst. Män och killar har företräde till tider och utrymme i hallen och på planen. Flickor får byta om i ett gammalt förråd när killarna ”behöver” deras omklädningsrum. Kvinnorna som spelar i fotbollslandslaget och vinner medaljer på de stora mästerskapen får kaksmulor (250 kr/dag) i ersättning för sina landslagsuppdrag medan landslagsmän kan sätta in pengar på banken, trots att de får vara supernöjda med att kvalificera sig till ett mästerskap. Idrottsrörelsen har en struktur som tydligt värderar män över kvinnor. Och främst av alla på att värdera kön olika är fotbollsrörelsen. Fotbollsförbundet befinner sig i centrum av en medial ojämställdhetsskandal lika ofta som de arrangerar en fotbollsgala!

Det är exakt detta #metoo inom fotbollen handlar om. En struktur där kvinnor värderas lägre än män och förminskas till sitt kön. En domare, en motspelare eller motståndarsupporter kallas ”hora”, ”fitta”, eller ”flicka” för att markera att de inte bara är dåliga män, utan ännu värre: kvinnor.

Fotbollen fostrar fel

Det är sådant som sägs i omklädningsrum”, sa Donald Trump till sitt försvar. Det var något jag skrek i stundens hetta, sa Mikael Lustig. Fotbollen fostrar män att bli del av det här mönstret. Och sanningen är ju att SvFF inte har förstått vad jämställdhet är och vad en genusanalys handlar om. Därför blir de tagna på sängen varje gång de ger bort en bil, eller när en före detta anställd kvinna berättar att hon fått ta emot kukbilder av spelare i herrlandslaget eller när damlandslaget säger att de inte kommer till galan.

ANNONS

Fotbollen lär killar och män att de får säga och göra lite vad de vill. Vad tjejerna vill eller känner spelar ingen större roll. Fotbollen lär pojkarna att de ska inta en maktposition och de agerar därefter. ”Jävla fitta” (som vågar döma emot mig)! ”De kan väl ta en cykel med min autograf på”!

Sveriges största folkrörelse är fotbollen som i sig har en betydande påverkan på enskilda människor och samhället i stort. Genom att tillhandahålla en arena för gemenskap och möjlighet för kvinnor och män att agera utan begränsande könsroller skulle fotbollen kunna spela en väsentlig roll i arbetet för jämställdhet, inklusive frihet från våld. Men killarna i omklädningsrummen behöver ledare som står upp för bra värderingar. Som säger ifrån. Som stretar emot systemet. Som förändrar fotbollskulturen och därmed samhället.

Fördela sponsring och bidrag lika

För att få fotbollen att förstå att det är 2017 och att Sverige menar allvar med de jämställdhetspolitiska målen bör politiker och näringsliv ställa hårdare krav för sponsring och föreningsbidrag. Fördela bidrag och sponsring lika, 50/50. Kräv att få jämställdhet tillbaka på varje satsad krona. Låt föreningarna skriva jämställdhetspolicys med aktiviteter som bidrar till en jämställd fotboll fri från våld och sexuella trakasserier.

Rösträtt, jämställda löner, jämställda pensioner, lika uttag av föräldraledighet och en fotboll på båda planhalvorna, tack!

ANNONS

Marcus Svensson

jämställdhetsstrateg och expert på våldsprevention

ANNONS