Putins aggressiva krig i Ukraina har nu pågått i mer än en månad. Oskyldiga ukrainare har dött och miljoner tvingats på flykt. Kreml har visat sitt sanna ansikte och det går inte längre hävda att Putin är missförstådd och komma undan med det. Motståndet i Ukraina är starkt och uppbackningen från omvärlden omfattande, men mer behövs. Därför är det bra att regeringen till slut släppte sitt hårdnackade och ologiska motstånd mot att skicka vapen till Ukraina för ett par veckor sedan. I form av sanktioner, materiel och krigsutrustning måste västvärlden fortsätta sluta upp bakom Ukraina. Men vi gör inte tillräckligt för att stödja Ukraina.
Hälften av Rysslands export
Stora delar av Europa fortsätter finansiera Putins krig genom att köpa rysk kol, gas och olja. Omkring 40 procent av gasimporten, 27 procent av oljeimporten och 46 procent av kolimporten till EU kommer från Ryssland. Samma varor utgör cirka hälften av Rysslands export. De många ekonomiska sanktioner som införts hittills, inte minst alla de privata företag som självmant valt att lämna landet, har skadat rysk ekonomi och därmed Putin effektivt. Att minska importen av rysk kol, gas och olja är dock det som kommer vara avgörande.
Ett importförbud skulle för vissa länder innebära stora förändringar. Att stora delar av Europa hamnat i detta läge beror på att vissa länder haft dålig fart i klimatomställningen och inte byggt ren och stabil elkraft. I Tysklands fall beror det exempelvis på en rent dumdristig klimatomställning där den gröna rörelsen drivit landet till att lägga ner sin rena elförsörjning i form av kärnkraft för att i stället göra landet beroende av bra väder och rysk kol, gas och olja. Lärdomarna som behöver dras är tydliga. Varje land behöver stabil, planerbar och ren elproduktion i form av vattenkraft och kärnkraft.
Importförbud möjligt
Sveriges situation är dock annorlunda från andra delar av EU. Enbart 8 procent av Sveriges olja kommer från Ryssland och i vår energiproduktion är det enbart 1 procent som produceras med rysk gas och ännu mindre med ryskt kol. Det sätter oss i en situation där ett importförbud är möjligt utan samhällsraserande konsekvenser. Det skulle som mest driva upp priserna på bränsle, el och mat ytterligare.
De hittills genomförda sanktionerna har orsakat prishöjningar som tillsammans med skyhöga skatter på bränsle och el gett dubbel höjning för just svenska hushåll. Extra hårt slår det mot de som redan har det kärvt, som studenter, pensionärer och hushåll med låga inkomster. Till Socialdemokraternas glädje gör prisökningarna att deras skatter genererar ännu mer intäkter till statskassan. Medan svenska hushåll snart får stå med mössan i hand åtnjuter staten mer och mer av befolkningens pengar. Det är inte rättvist.
Skatten på el bör sänkas till EU:s miniminivå, bensin- och dieselskatten bör sänkas och reduktionsplikten avskaffas helt
I stället bör staten ta smällen för de ytterligare prisökningarna, genom att låta befolkningen slippa betala onödiga och orättvisa skatter. Skatten på el bör sänkas till EU:s miniminivå, bensin- och dieselskatten bör sänkas och reduktionsplikten avskaffas helt. Även skatt på arbete bör sänkas så de som bär landet behåller mer av sina pengar.
Det är dags att Sverige inför ett importförbud på rysk kol, gas och olja. Priset kan bli högt men är värt det. Sverige ska inte vara med i att finansiera Putins imperialism. Befolkningen ska skyddas från den ekonomiska smällen genom sänkta skatter. Varje krona staten tjänat på de höga bränslepriserna bör gå till skattelättnader. Så slutar vi finansiera Putins krig.
Douglas Thor, riksordförande Moderata studenter (MST)
Izabel Riedl, vice riksordförande MST
Victor Nilsson, ledamot MST
Filippa Althoff, ledamot MST
Amanda Håkansson, ledamot MST
Oskar Månsson, ledamot MST