Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Folkliga motståndet mot Nato är starkt

Aurora 17 är ingen fredsövning, det är en maktdemonstration mot Ryssland och ökar bara den militära spänningen i och runt Sverige, skriver företrädare för Nätverket stoppaurora17.nu.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Aurora, 11/5

Jonas Ransgård (M) tillsammans med den före detta generalmajoren Svante Bergh försöker framställa krigsövningen Aurora 17, som en viktig insats för fred och utmåla alla som har andra åsikter, som ryska agenter.

Aurora 17 är ingen fredsövning, det är en maktdemonstration mot Ryssland och ökar bara den militära spänningen i och runt Sverige. Att Sverige bjuder in Nato innebär att vi tydligt tar ställning och väljer sida. Något som inte stärker fred och avspänning.

Under tre veckor i september i år kommer stora delar av Sverige att förvandlas till en övningsplats för krig. Sammanlagt rör det sig om ett deltagande av 20 000 soldater till en kostnad av 583 miljoner svenska kronor. Övningen Aurora 17 är den största krigsövningen i Sverige sedan kalla kriget.

Allt närmare Nato

I övningen Aurora 17 tillämpas för första gången Sveriges värdlandsavtal med Nato. Avtalet innebär att Sverige knyts allt närmre till krigsalliansen Nato. I texten för avtalet står det att detta ”samförståndsavtal är avsett att överensstämma med Natos doktrin och principer”. I Natos militära doktrin ingår både konventionella vapen och kärnvapen.

Enligt försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen under Aurora 17. USA har som policy att aldrig meddela om de har kärnvapen eller ej ombord.

Att protestera mot dagens upprustning, mot den ökade militariseringen och mot fortsatta Nato-närmanden är att stå upp för fred och säkerhet. Att Ransgård och Bergh vill utmåla alla sina motståndare som landsförrädare och ryska agenter, visar mest på deras brist på argument.

Vi vet att det folkliga motståndet mot Nato och mot ökad militarism är starkt. Vi kommer att fortsätta protestera och mobilisera mot Aurora 17 och vi kommer även att anordna en demonstration lördag 16 september under parollerna:

* Nato ut ur Sverige.

* Riv upp värdlandsavtalet.

* Inga kärnvapen på svensk mark.

Gudrun Tiberg (FI)

Feministiskt initiativ Göteborg

Adam Lundqvist

Ung Vänster Göteborg

Bengt Frejd

Proletären FF

Jens Halldin (KP)

Kommunistiska Partiet Göteborg

samtliga medlemmar i 
Nätverket stoppaurora17.se, ledningsguppen i Göteborg.

 

Nätverket består av drygt 20 organisationer och partier bland andra Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ, Spårvägare mot Nato och Ofog. Hela listan just nu:

Allt åt alla Göteborg

Al Salam-föreningen

Cruz Azul IF

Feministiskt Initiativ

Falestin Beytona

Folkrörelsen Nej till EU

Kommunistiska Partiet

Latinamerikanska föreningen för mänskliga rättigheter

Nej till Nato Göteborg

Ofog

Palestinska Riksförbundet

Proletären FF

Revolutionär Kommunistisk Ungdom

Rättvisepartiet Socialisterna

Socialistiska Partiet

Spårvägare mot Nato

Svensk-kubanska föreningen

Sveriges Kommunistiska Parti

Ung Vänster

Vänsterpartiet