Studenten är för många den bästa dagen i livet, men det är även alltså en av de viktigaste dagarna i livet. Det är första dagen på resten av livet, en dag som är fylld med känslor, glädje och förhoppning, skriver debattörerna.
Studenten är för många den bästa dagen i livet, men det är även alltså en av de viktigaste dagarna i livet. Det är första dagen på resten av livet, en dag som är fylld med känslor, glädje och förhoppning, skriver debattörerna. Bild: Magnus Neideman / SvD / TT

Flytta studentfirandet till hösten

Studenten är en milstolpe i livet, fylld av känslor, glädje och förhoppningar. På grund av coronakrisen ställs nu firandet in, något många gymnasieelever sörjer. Istället för att ställa in firandet bör det flyttas till i höst, skriver bland andra Gustav Magnusson, Moderat Skolungdom Göteborg.

ANNONS
|

På grund av rådande omständigheter har ditt livs bästa dag ställts in. Detta budskap har avgångseleverna på gymnasiet tagit emot under veckan. Efter tre års slit förtjänar gymnasieeleverna att få utöva sitt traditionsenliga firande, och därför kan vi inte ställa in årets studentfirande. Istället bör man skjuta upp firandet till i höst.

Tänk tillbaka på din egen studentdag. Det kanske var en solig dag. Förväntningarna höga. Portarna till skolan öppnades och du kunde skymta sina nära och kära – lika spända som du själv. Till sist fick du göra det som så många andra före dig gjort. Nämligen springa ut. Du kunde känna en stolthet över vad du åstadkom under de tre slitsamma gymnasieåren. Du kände kanske förhoppning inför framtiden. Du kanske skämtsamt blev utsedd till klassens clown eller klassens pluggis.

ANNONS

Stor omställning

Cirka 300 000 gymnasieelever får idag sin undervisning hemifrån, detta för att hindra eller minska spridningen av coronaviruset. Det finns ännu ingen officiell statistik kring hur elever känner inför distansundervisningen, men det krävs ingen forskare för att förstå att det är en stor omställning. Det är även välkänt bland eleverna att arbetsbördan är minst lika hög som tidigare.

Dessutom kan lärare inte längre sätta lika rättssäkra betyg, eftersom de nationella proven har ställts in. Detta gör att lärare saknar betygsunderlag som de kan ha räknat med att få in för att kunna sätta rätt betyg på sina elever. Utöver detta har högskoleprovet ställts in – något som många ser som en “andra chans” om man inte klarat av att prestera i skolan på grund av exempelvis psykisk ohälsa eller andra skäl. Undervisningen har alltså dels blivit tuffare, men betygen har också blivit mindre rättssäkra.

Att elever inte får det betyg de nödvändigtvis förtjänar i kombination med ett inställt högskoleprov, leder till att vissa elever inte kommer in på den utbildning de vill och har rätt till.

Första dagen i resten av livet

Utöver den försämrade rättssäkerheten i betygen kommer eleverna som nu tar studenten inte heller uppleva denna dagen.

Studenten är för många den bästa dagen i livet, men det är även alltså en av de viktigaste dagarna i livet. Det är första dagen på resten av livet, en dag som är fylld med känslor, glädje och förhoppning.

ANNONS

Därför menar vi att politiker och andra beslutsfattare bör arbeta för att datumet då betygen ges ut förblir oförändrat, men att studentfirandet skjuts upp på till i höst eller när spridningen av coronaviruset har saktat ned.

Det är såklart inte “samma sak” att fira studenten i höst, men med tanke på rådande omständigheter är detta den bästa lösningen.

Gustav Magnusson, Moderat skolungdom Göteborg

Philip Larsson, Moderat skolungdom Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS