Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Måste flyttas. Jag vill starkt uppmana de svenska myndigheterna att respektera den judiska minoriteten genom att flytta den nazistiska marschen i Göteborg långt ifrån den judiska församlingen och dess institutioner, skriver Robert R Singer.

Flytta nazisttåget – upprepa inte misstagen från förr

Den planerade nazistmarschen utgör en smärtsam påminnelse om den mörkaste tiden i europeisk nutidshistoria samt en obestridlig kränkning av svenska judars rätt att säkert samlas i sin synagoga för att be på deras heligaste dag. Vi måste förhindra att detta vedervärdiga misstag äger rum, skriver Robert R Singer, World Jewish Congress.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Tidigare denna vecka möttes World Jewish Congress president Ronald S Lauder och statsminister Stefan Löfven (S) i New York. Vid detta möte betonade president Lauder att det är ytterst oacceptabelt att på Jom Kippur, försoningsdagen – den heligaste dagen i den judiska kalendern – ge nazister tillstånd att marschera endast ett stenkast från synagogan i Göteborg.

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen sökte ursprungligen om tillstånd att marschera den 30 september längs Göteborgs huvudgata samtidigt som den största bokmässan i Skandinavien anordnas i staden med över 100 000 besökare. Efter att detta tillstånd nekades erbjöd Polisen en alternativ men gravt illavarslande demonstrationsväg som tar de nazistiska demonstranterna i direkt närhet av den lokala synagogan på den viktigaste av högtidsdagar: försoningsdagen Jom Kippur. Polisen förhindrade inte heller samma nazistiska organisation från att marschera utan tillstånd i centrala Göteborg.

Anmärkningsvärd okunskap

På grund av en anmärkningsvärd nivå av okunskap om en av Sveriges nationella minoriteter och dess historia har polisen möjliggjort och förstärkt en av nazisternas mest skrämmande metoder. Under Förintelsen planerade nazisterna rutinmässigt större deporteringar av judar till döds- och koncentrationsläger just på judiska helgdagar, inklusive på Jom Kippur. Det är vedervärdigt att ett sådant trauma kan komma att upprepas i Göteborg av alla ställen, som var ett av nazisternas starkaste fästen i Sverige under 1930-talet.

En nazistisk marsch på Jom Kippur kan inte betraktas som enbart symbolisk, vilket polisen påstår. Det är en fråga om de verkliga sakförhållandena för den judiska gruppen i Sverige i dag. Sex miljoner judar mördades brutalt under Förintelsen. En bidragande orsak var att nationella och lokala myndigheter inte tog det nazistiska hotet på allvar tillräckligt tidigt. Vi kan inte tillåta de svenska myndigheterna att upprepa samma misstag i dag.

Endast sju årtionden efter Andra världskriget glömmer världen sakta men säkert löftet om ”aldrig mer.” I dag hyser ungefär en fjärdedel av jordens befolkning antisemitiska åsikter och två tredjedelar har inte hört talas om Förintelsen eller, ännu värre, förnekar att den har ägt rum. Antisemitismen ökar i Sverige och runt om i världen och judiska samhällen i många delar av världen känner sig alltmer hotade.

Lömska antisemitiska slagord

Bara under de senaste månaderna har det judiska samhället i Sverige upplevt flera kraftiga motgångar som när den judiska föreningens lokal i Umeå lades ner på grund av skadegörelse och hot från nynazister. Ännu en motgång skedde när lömska antisemitiska slagord skanderades under en pro-palestinsk demonstration i Helsingborg då judar omnämndes som ”apornas och svinens avkommor”. Även våldsbejakande slagord om att ”blod ska spillas” hördes.

Sverige är stolt över de rättigheter som dess minoriteter åtnjuter samt lägger ned stor möda på att säkerställa alla svenskars rättighet att tryggt utöva sin religion. Den planerade nazistmarschen i Göteborg och dess kontroversiella rutt är ett kraftigt misslyckande. Svenska judar gömmer i allt för många fall redan sin judiska identitet på grund av direkta eller indirekta hot. Denna demonstration kommer att starkt bidra till en ökad rädsla och osäkerhet i denna utsatta grupp.

I egenskap av verkställande direktör för World Jewish Congress – en organisation som grundades 1936 för att mobilisera det judiska folket och de demokratiska krafterna emot det nazistiska angreppet, och som i dag representerar över 100 judiska församlingar världen över – vill jag starkt uppmana de svenska myndigheterna att respektera den judiska minoriteten genom att flytta den nazistiska marschen långt ifrån den judiska församlingen och dess institutioner. Förintelseöverlevande samt deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn i Göteborg ska inte behöva hotas av dessa nazister.

World Jewish Congress, tillsammans med andra judiska organisationer över hela världen, kommer att fortsätta protestera mot de svenska myndigheternas omdömeslösa beslut att flytta nazistmarschen inom hörhåll från synagogan och göra vårt yttersta för att säkerställa att detta beslut antingen ändras eller fördöms. Av denna anledning har jag även tillskrivit justitie- och inrikesminister Morgan Johansson med en uppmaning till lämplig handling.

Historiens misstag får inte tillåtas att upprepas. Vi känner till de förödande konsekvenserna alltför väl – inte bara för det judiska folket utan för hela samhället. Aldrig mer måste verkligen innebära aldrig mer.

Robert R Singer

vd och vice ordförande för World Jewish Congress