Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur kommer Qatar att hantera de fotbollsspelare och publik som är homo- och bisexuella? I muslimska länder är deras sexuella läggning förbjuden, skriver debattörerna. Bild: Ibraheem Al Omari, Reuters, TT, Pressbild, Sverigedemokraterna
Hur kommer Qatar att hantera de fotbollsspelare och publik som är homo- och bisexuella? I muslimska länder är deras sexuella läggning förbjuden, skriver debattörerna. Bild: Ibraheem Al Omari, Reuters, TT, Pressbild, Sverigedemokraterna

Flytta fotbolls-VM från Qatar

Qatar bedriver ett modernt slavarbete i byggandet av infrastrukturen för fotbolls-VM. Att internationella idrottsförsamlingar som FIFA inte vågar stå emot är förkastligt, skriver skriver Angelika Bengtsson (SD) och Markus Wiechel (SD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Fotbolls-VM kommer nästa år att hållas i Qatar. Detta beslutades 2010 av Fifas exekutivkommitté efter omröstning i Zürich. Efter omröstningen har substantiell kritik framförts om att Qatar fick värdlandskapet tack vare mutor till högst uppsatta personer inom FIFA. Att mästerskap fördelas till länder som är villiga att betala mest är oacceptabelt. Mutor ska aldrig innebära värdskap.

Modernt slavarbete

Nyligen rapporterades det att över 6500 gästarbetare i Qatar dött till följd av usel arbetsmiljö och slavliknande förhållanden i byggandet av de nya fotbollsarenorna. Den officiella orsaken från Qatar är dock en annan – gästarbetarna har avlidit av naturliga orsaker. Fakta är att Qatar bedriver ett modernt slavarbete i byggandet av infrastrukturen för fotbolls-VM. Att internationella idrottsförsamlingar som FIFA inte vågar stå emot är förkastligt.

Vi värnar om idrottens självständighet, men när mänskliga rättigheter inte upprätthålls måste politiken våga ifrågasätta icke-demokratiers framsteg. Som följd av det uppdagade slavarbetet har fler röster höjts för att bojkotta fotbolls-VM, nu senast ett antal norska fotbollsklubbar men också här i Sverige genom bland annat ett supporterinitiativ från Gais. Här finns det flera aspekter som bör belysas:

• Demokratin i Qatar är obefintlig. Qatar är en absolut monarki där den verkställande, lagstiftande och dömande makten i stort utövas av emiren. Landet har ett enkammarparlament där samtliga ledamöter utses av emiren.

• Klimatet i Qatar är under sommarhalvåret över 40 grader. Ur ett hälsoperspektiv är det direkt farligt för deltagarna att spela matcher. Vanligtvis hålls fotbolls-VM under sommaren men på grund av det varma klimatet i Qatar har det flyttats till senhösten. Det är med andra ord bekräftat att det är hälsofarligt att idrotta i de förhållanden som Qatar erbjuder.

• Det är ingen hemlighet att Qatar inte har samma syn på arbetsmiljö som Sverige. Att totalt nonchalera utsatta människors liv för att bygga arenor som ska stå i rampljuset en kort tid, är oacceptabelt.

• Mänskliga rättigheter. Hur kommer landet att hantera de fotbollsspelare och publik som är homo- och bisexuella? I muslimska länder är deras sexuella läggning förbjuden. Betyder det att de inte släpps in i landet? Riskerar de att utsättas för repressalier? Frågorna är många och svaren få. Här måste idrottsvärlden stå enat mot arrangörer som Qatar.

Under en längre tid har internationella idrottsförsamlingar, bland annat FIFA, försökt påverka icke-demokratier att demokratiseras genom internationella mästerskap. Detta har dock inte gett effekt mer än kortlivade debatter inför mästerskapen.

Vår ståndpunkt är glasklar. Diktaturer ska inte få möjlighet att anordna stora internationella mästerskap.

Vår ståndpunkt är glasklar. Diktaturer ska inte få möjlighet att anordna stora internationella mästerskap. Vi har kritiserat att Kina, Ryssland och Belarus fått både OS och ishockey-VM, varav den senaste flyttades till följd av påtryckningar från västvärlden. I vissa fall är det dock en svårare bedömning av icke-fullkomliga demokratier, där måste det vara en bedömning från fall till fall.

Amanda Lind, ansvarig minister för idrottsfrågor, kommer inte att besöka fotbolls-VM i Qatar. Det är bra att hon signalerar detta tydligt men det krävs mer. Vi uppmanar nu Amanda Lind, och intresseorganisationer, att sätta press på FIFA för att få dem att byta värdnation för fotbolls-VM 2022.

Angelika Bengtsson (SD), ledamot i kulturutskottet

Markus Wiechel (SD), ledamot i utrikesutskottet