Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har rätt att veta vad det högerkonservativa blockets politik och värderingar består av – och vi förstår alla att SD:s stöd inte kommer gratis. Det blev också övertydligt när SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt nyligen konstaterade att de krävde inflytande över hela statsbudgeten för att släppa fram en M-regering, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Vi har rätt att veta vad det högerkonservativa blockets politik och värderingar består av – och vi förstår alla att SD:s stöd inte kommer gratis. Det blev också övertydligt när SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt nyligen konstaterade att de krävde inflytande över hela statsbudgeten för att släppa fram en M-regering, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Flosklerna haglar men vi får inga svar om SD-samarbetet

Flosklerna haglar i Moderaternas replik där de själva använder begreppet brunsmetning om det uppenbara samarbetet med SD. Vad de lägger i det begreppet få vi inget svar på, skriver Aylin Fazelian (S) och Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

24/2 S har ingen egen politik - då återstår bara brunsmetning

22/2 Åkessons tal om ”kulturell belastning” uppenbar radikalisering

Moderaterna skriver vidare om att Socialdemokraterna inte har någon politik och inte mycket till stöd heller, vilket inte bara är närmast desperat att påstå, utan också direkt felaktigt. Novus har nyligen mätt stödet i sakfrågor och Socialdemokraterna har störst förtroende i sex av de tio viktigaste politiska frågorna för svenska väljare.

Efter valet 2018 fick Sveriges riksdag en stark högermajoritet i riksdagen. Vi känner stolthet över att vi lyckats skapa en mittensamverkan med fokus på att stärka välfärden, klimatet och ta ansvar för landet. Det har vi gjort samtidigt som vi sett till att SD med sina mandat inte kunnat hålla regeringen gisslan. Under denna fruktansvärda pandemi har vi stärkt upp välfärden med historiska resurser – vilket kan jämföras med att Moderaterna under finanskrisen inte ens kompenserade kommunerna för en tredjedel av de minskade skatteintäkterna.

Systematiskt samarbete

Men för Moderaterna är inget pris för högt för makten. Att det råder ett systematiskt samarbete mellan M, SD och KD råder det inga tvivel om. Samarbetet har stärkts i riksdagen, bland annat i form av fler gemensamma reservationer i utskotten. Under den här mandatperiodens första riksdagsår skrevs 37 sådana reservationer, andra året ökade de till 61.

Moderatledaren Kristersson motiverar samarbetet med att SD har förändrats och blivit seriösa. Men på vår fråga om vad som har förändrats, får vi inget svar. Det samtidigt som att Expo påpekar att SD snarare allt mer ofta syns i invandringsfientliga alternativmedia. Sverigedemokraterna vill också begränsa facken, de ger sig på forskning, public service och jämställdhetsarbete.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard menar att SD:s invandringspolitik fortfarande är oklar. Vi menar att det torde vara stjärnklart vid detta laget.

Vi har rätt att veta vad det högerkonservativa blockets politik och värderingar består av – och vi förstår alla att SD:s stöd inte kommer gratis.

Att kräva svar från M och KD kring deras samarbeten är inte ”att lämna viktiga sakfrågor”. Det handlar om politikens allra viktigaste frågor: om hur riket ska styras och vilka politiska alternativ som det svenska folket har att ta ställning till. Vi har rätt att veta vad det högerkonservativa blockets politik och värderingar består av – och vi förstår alla att SD:s stöd inte kommer gratis. Det blev också övertydligt när SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt nyligen konstaterade att de krävde inflytande över hela statsbudgeten för att släppa fram en M-regering.

Men som vi tydligt kan beskriva är det inte SD som har förändrat sina värderingar, utan snarare M och KD.

Aylin Fazelian (S), riksdagsledamot Göteborgsområdet

Janette Olsson (S), oppositionsråd Västra Götalandsregionen