Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flexibla yrkesarbetare hör framtiden till

Vi kan inte se hur en yrkesutbildning utan teoretiska ämnen, som Alliansen föreslår, skulle vara till fördel för elever eller byggföretag, skriver Johan Lindholm och Tomas Emanuelsson, Byggnads.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Alliansen har presenterat ett förslag om en tvåårig yrkesskola, helt inriktad på yrkesämnen och utan högskolebehörighet. Vi tycker att förslaget är omodernt och tror inte heller det är något som kommer att efterfrågas av Sveriges ungdomar. De vill ha frihet och valmöjligheter. Vilket överensstämmer med hur framtidens arbetsliv kommer att se ut.

För en byggnadsarbetares vardag kommer att se annorlunda ut om 20 år, det vet vi. Allt pekar på en snabb teknikutveckling och en högre grad av digitalisering som innebär att nya kunskaper kommer att behöva inhämtas. Att då inte bottna i basämnen som språk och matematik kan vara förödande.

Ingen fördel för någon

Vi kan inte heller se hur en yrkesutbildning utan teoretiska ämnen skulle vara till fördel för byggföretagen. I byggbranschen rekryteras många skickliga arbetsledare och ingenjörer från en bas av kompetenta yrkesarbetare som sedan valt att vidareutbilda sig. Och det är så vi tycker det ska vara, en byggnadsarbetare ska stå på en stabil kunskapsbas och kunna möta de förändringar yrkeslivet bjuder på.

Att Alliansen gjorde de högskoleförberedande ämnena frivilliga 2011 var början på en devalvering av våra yrken som vi i facket inte vill se.

Vi vill att de teoretiska ämnena ska vara obligatoriska på yrkesprogrammen så att Sveriges byggnadsarbetare kan vara starka, stolta och trygga även 2038.

Johan Lindholm

förbundsordförande Byggnads

Tomas Emanuelsson

ordförande Byggnads Väst