Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Flera temporära bostäder på väg att byggas

Vi behöver fler bostäder till både nyanlända, studenter och barnfamiljer. Och vi behöver dem snabbt. Det är tråkigt att Moderaterna motarbetar alla initiativ och okunnigt sprider felaktig information, skriver Ulf Kamne (MP), Jahja Zeqiraj (S) och Bobbo Malmström (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Temporära bostäder, 6/2

Ett samhälle mår bäst av att människor med olika bakgrund får mötas som grannar. Det är tråkigt att oppositionsrådet Hampus Magnusson (M) motarbetar ett tryggare samhällsbygge med fler snabba bostäder. Inget av det han föreslår är något nytt, det görs redan – och allting behövs, även temporära bostäder.

Bortsett från oviljan att hjälpa till och ta ansvar för samhällsbygget har Hampus Magnusson fel på många punkter.

Flera temporära bostäder är på väg att byggas. I Askimsviken förbereds marken och moduler har beställs. På fler platser pågår planeringen för fullt. Dessutom prövas – och används – andra vägar att få fler bostäder parallellt, de flesta nyanlända som kom 2016 bor i en lägenhet i allmännyttan. Nu byggs också mer permanenta bostäder än på 40 år, vi ska bygga bort bostadsbristen.

Hampus Magnusson gör ett stort nummer av att fastighetskontoret skulle ha försökt stoppa arbetet med att leta platser för temporära bostäder. Så är det inte, de behöver ett nytt uppdrag och ett förslag fanns på mötet men bordlades av Moderaterna. Men efter nästa möte kan fastighetskontoret fortsätta leta platser.

Billigare än hotell

Det är inte juridiskt oklart om man kan bygga temporära bostäder, det byggs på många håll. Nu finns också ett förslag från regeringen om förenklingar som kommer att underlätta för bostäder med tidsbegränsade bygglov. Moderaterna hänger fast vid att det blir dyrt. Men det är en kostnadseffektiv lösning, eftersom kommunen annars får betala dyra nätter på hotell och vandrarhem.

Moderaternas enda lösning som kvarstår är flyktingpaus. Det är cyniskt och oacceptabelt. Vi vill att Göteborg, Sverige och EU ska hjälpa människor som flyr undan krig och förtryck. Och vi vill följa svensk lag. Där skiljer vi oss från Hampus Magnusson.

Ulf Kamne (MP)

bostads- och miljö- kommunalråd

Jahja Zeqiraj (S)

ordförande i Fastighets-nämnden

Bobbo Malmström (V)

ledamot i Fastighetsnämnden