Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bertil Hallén, ordförande LO Västsverige
Bertil Hallén, ordförande LO Västsverige

Fler unga borde välja yrkesprogrammen

Att gå en yrkesutbildning är en säker biljett in på arbetsmarknaden. Och bra för tillväxten och konkurrenskraften. Därför borde gymnasievalet för en ny årskull nior vara lätt, skriver Bertil Hallén, LO Västsverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Snart är det dags för en ny årskull nior att göra sina gymnasieval. Det finns en stor brist på kompetenta människor på svensk arbetsmarknad och flera av de yrkesgrupper som är mest drabbade finns inom LO:s förbundsområden.

Fler duktiga medarbetare behövs bland annat inom vård och omsorg, hotell- och restaurang, transportsektorn, byggsektorn och tillverkningsindustrin. På LO-distriktet i Västsverige vill vi därför uppmuntra fler att välja en yrkesutbildning inom dessa branscher.

Att gå en yrkesutbildning är en säker biljett in på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen har i sin rapport över framtidsutsikter för yrken år 2018 och på fem års sikt valt ut sex av gymnasieskolans yrkesprogram där möjligheterna till jobb bedöms vara störst. Alla dessa program resulterar i ett yrke inom LO:s förbund.

Redan i dag finns ett stort underskott av personal inom äldreomsorgen, i hotell- och restaurangbranschen och i transportsektorn.

Redan i dag finns ett stort underskott av personal inom äldreomsorgen, i hotell- och restaurangbranschen och i transportsektorn. I byggsektorn och i tillverkningsindustrin blir det allt svårare för arbetsgivare att rekrytera bland annat montörer, snickare och maskinoperatörer.

Ansökan till yrkesprogrammen har minskat på senare år. Det är både synd och oroande eftersom många av de yrken som går att utbilda sig till är de som gör att vardagen i Göteborg fungerar. Utan undersköterskor och barnskötare, utan chaufförer i kollektivtrafiken och utan folk i restaurangens kök och servering blir det inte mycket till livskvalitet.

Vi behöver också bygga hus och vägar. Allt det här är det människor som gått på ett yrkesprogram som utför. De utför sina viktiga jobb med stolthet. Vi på LO ser att framtiden är ljus för våra yrken och vi ser också att så länge den svenska modellen med starka kollektivavtal fungerar så är det trygga jobb med bra villkor och en gynnsam löneutveckling.

Att arbetsgivare har svårt att rekrytera riskerar tillväxt och konkurrenskraft i Göteborgsområdet.

Att arbetsgivare har svårt att rekrytera riskerar tillväxt och konkurrenskraft i Göteborgsområdet. Regeringen har pekat ut kompetensbristen som ett hot och har investerat i att kraftigt utöka möjligheten till yrkesutbildning, även för vuxna.

Så när föräldrar och barn nu sätter sig vid köksborden för att fylla i gymnasieansökningar är det värt att ta en extra fundering på att välja ett yrkesprogram. Klarar du det så är du nästan garanterad ett jobb direkt efter gymnasiet. Det ger möjlighet att starta ett eget liv med trygghet och självständighet. Dessutom håller det igång och utvecklar vårt samhälle.

Bertil Hallén

ordförande LO Västsverige