Fler ska kunna äga sitt boende

Den svenska bostadsmarknaden är delad mellan ”insiders” och ”outsiders”. Priset på ägda bostäder har fördubblats på en tioårsperiod och bostadsköer till hyreslägenheter slår rekord för varje år. Det gör att särskilt unga och nya svenskar hamnar utanför, skriver Mats Persson (L) och Robert Hannah (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Inte i någon av Sveriges 20 största kommuner har en vanlig ung kvinna mellan 25 och 29 år råd att köpa en etta. En vanlig ung man har bara råd att köpa en etta i tre av de 20 kommunerna. För svenskar med utländsk bakgrund är situationen ännu mörkare. Det är mer än tre gånger vanligare att de med utländsk bakgrund mitt i livet bor i hyresrätt än för en person med svensk bakgrund. Det innebär stora skillnader i frihet, trygghet och långsiktighet i boendet.

Det bör vara ett politiskt mål att fler svenskar ska äga sitt boende, särskilt för de med lägre inkomster. Fyra av fem svenskar vill helst äga sitt boende. Det är inte märkligt. För den som äger är det en väg att bygga upp en egen ekonomisk trygghet. På längre sikt är ett eget ägt boende ett billigare alternativ än att hyra. För samhället är det en möjlighet att sluta klyftor. I alldeles för många utanförskapsområden finns få ägda bostäder.

ANNONS

För att fler ska kunna äga sitt boende har Liberalerna föreslagit bland annat vi ska tillåta andels-ägande där boende i en hyresfastighet köper en andel i fastigheten de bor i och att det ska vara lättare att ombilda hyresrätter till ägarlägenheter i utanförskapsområden. Vi har även föreslagit ett skattefritt sparande upp till 100 000 kronor som kan användas till att spara ihop en kontantinsats.

Reform för att fler ska kunna köpa

Nu föreslår vi en särskild reform för att fler ska kunna köpa sin första bostad: ett statlig stöttat bosparande. Att på olika sätt stötta främst unga och förstagångsköpare som vill bygga upp sin insats är en central del i bostadspolitiken i de flesta europeiska länderna. Men i Sverige saknas denna komponent i bostadspolitiken.

Liberalerna föreslår därför, likt i Norge, att det ges avdragsrätt för 20 procent av insatt belopp upp till och med 25 000 kronor per år eller 300 000 kronor i total behållning på kontot.

Kostnaden för att rakt av införa den norska modellen i Sverige uppskattas till cirka en miljard kronor årligen.

Under lång tid har normen i Sverige varit att vanligt folk ska bo i hyresrätt. Det är feltänkt. Vi vill att fler svenskar ska kunna äger sitt boende.

ANNONS

Mats Persson (L)

ekonomisk-politisk talesperson

Robert Hannah (L)

ledamot för Göteborg

ANNONS