Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler pappamånader ökar jämställdheten

Aron Modig (KD) säger sig stå för en ökad jämställdhet men ställer sig inte bakom några förslag som leder till detta, skriver Teresa Carvalho (S) och Patrik Engström (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Föräldraförsäkringen, 9/1

Fler reserverade månader i föräldraförsäkringen får fler pappor att ta ett större ansvar för familjelivet. Det bidrar till mer jämställda villkor på arbetsmarknaden, men det handlar också om barns rätt till sina föräldrar. Så utvecklar vi den svenska modellen.

Det har visat sig mycket framgångsrikt att reservera månader för respektive förälder. När den första reserverade månaden infördes 1995 ökade andel pappor som tog ut föräldraledighet. Så skedde även 2002 när den andra månanden reserverades. Att påstå att samma ökningstakt skulle ske utan att månader reserveras är naivt.

Väljer att raljera

Varken kvinnor eller män ska behöva välja mellan föräldraskap och arbete. Därför har Försäkringskassan fått i uppdrag att arbeta för ett mera jämställt uttag, bland annat genom några filmer där problematiken sätts i fokus på ett tydligt sätt. Aron Modig väljer att raljera över detta i stället för att lyfta det viktiga huvudbudskapet – att män behöver vara mer närvarande i familjelivet än de är i dag.

För att långsiktigt minska ojämlikheten mellan kvinnor och män behöver män ta ett större ansvar för familjen. På så sätt stärks kvinnors ställning i arbetslivet som också bidrar till en bättre pension. Här behöver männen stöd för att ta ut en längre föräldraledighet än vad normen på många arbetsplatser i dag medger. Menar Aron Modig att det är acceptabelt att kvinnor har sämre förutsättningar ekonomiskt?

Vi anser att både män och kvinnor skulle vinna på att fler pappor förbättrar sin relation till barnen genom att ta ut en större andel av föräldraledigheten.

På uppdrag av Försäkringskassan genomförde Sifo i höstas en attitydundersökning kring vuxnas relation till sina föräldrar. Av de svarande anger endast tio procent att de ringer sin pappa i första hand när de har något särskilt de vill berätta, medan cirka 50 procent ringer sin mamma.

Att få möjlighet att på ett tidigt stadium knyta an och bygga en grund för en livslång nära relation är viktigt både för barnen och föräldrarna. Barn har rätt till båda sina föräldrar.

Teresa Carvalho (S)

Patrik Engström (S)

ledamöter riksdagens socialförsäkringsutskott