Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Prekärt. Om vi i dag inte klarar bemanning av läkare på vårdcentralerna, hur skall vi då klara det i framtiden?, skriver Vänsterpartiet.

Fler läkare ett krav i primärvården

Läkarbristen på vårdcentralerna är akut. Det behövs nu en samlad, långsiktig handlingsplan för hur vi skall kunna klara ut denna situation och det ökade behov som väntar, skriver Vänsterpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag har vi i Västra Götalandsregionen stor brist på specialistläkare i allmänmedicin. Det är allvarligt eftersom det är just till vårdcentralen vi i första hand ska gå när vi blir sjuka. Det är vårdcentralens läkare som ska göra en första medicinsk bedömning, ta ställning till behandling och avgöra om det behövs specialistsjukvård. Det råder politisk enighet om att primärvården måste byggas ut. Men bristen på läkare riskerar att försvåra och försena utbyggnaden.

Det är viktigt med en jämlik tillgång till primärvård var vi än bor i Västra Götaland. Så är det inte i dag. Risken är stor att den läkare du träffar är en annan än vid ditt tidigare besök och därför inte känner dig och din sjukdomshistoria. Bristen på allmänläkare är stor, men tyvärr är bristen på fast anställda läkare på våra vårdcentraler ännu större. Det gör att det blir brister i information och dialog mellan patient och läkare. Kontinuitet i läkarkontakten är viktigt för att ge rätt vård.

Behoven av primärvård kommer att öka de närmaste åren. De som behöver primärvården mest – barn och äldre – kommer att växa som andel av befolkningen. Primärvården i Sverige är, i förhållande till andra länder, dåligt utbyggd. Vi behöver göra en omställning av sjukvården till en bättre utbyggd nära vård. Men det går inte att göra utan personal. Om vi i dag inte klarar bemanning av läkare på vårdcentralerna, hur skall vi då klara det i framtiden? Om vi saknar distriktssköterskor eller annan personal fungerar det inte heller. Problemen med att rekrytera personal är oftast större på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden. Oförmågan att säkra tillgången på personal skapar ojämlik vård.

Saknar en handlingsplan

Vänsterpartiet anser att det behövs en samlad, långsiktig handlingsplan för hur vi skall kunna anställa läkare på vårdcentralerna och hur vi skall klara det framtida ökade behovet. Vi har nu skrivit en motion till regionfullmäktige om en handlingsplan. Det kan handla om arbetsmiljö och förbättrade arbetsvillkor både när det gäller lön, arbetstid, fortbildning eller forskning. Det ska gå att orka arbeta heltid eller kombinera småbarnsåren med arbete. Det är viktigast att stärka åtgärderna på de vårdcentraler eller orter där vi har svårast att rekrytera.

Det viktigaste är den jämlika vården. Utbyggd primärvård och nära vård bidrar till en jämlik vård. Alla människor, var de än bor, ska kunna få sin nära vård på vårdcentralen.

Eva Olofsson (V)

oppositionsråd

Annette Ternstedt (V)

ledamot Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Inger Lilja (V)

ledamot i Primärvårdsstyrelsen