Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Maja Englund, pensionsekonom SPP – Pension & Försäkring AB

Fler kvinnor behöver en fuck-off-pension

Medan vi inväntar reformer som minskar könsskillnaderna vill jag att alla kvinnor ska lära sig verktygen för att själva förbättra sin framtida ekonomiska situation
: Skaffa dig ett fuck-off-kapital, skriver Maja Englund, SPP.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Var och varannan dag hör man någon proklamera att Sverige är ett jämställt land. Och ja, utvecklingen har kommit långt på många områden. Ja, Sverige hamnar ofta högt upp i rankingar för jämställdhet. Men ju äldre jag blir, desto mer ojämställd blir min ekonomi.

När vi pratar om ekonomi och jämställdhet handlar diskussionen ofta om det faktum att kvinnor fortfarande i genomsnitt har lägre lön än män. Enligt siffror från SCB tjänar du som kvinna i snitt 95 procent av en manslön. Men det finns en konsekvens av detta lönegap som desto färre pratar om: pensionsfällan.

Ju äldre jag som kvinna blir, desto mer ojämställd blir de facto min ekonomi.

I kombination med andra faktorer som att kvinnor jobbar mer deltid, tar ut merparten av föräldrapenningen, är mer sjuka och oftare hemma med sjukt barn, gör lönegapet att kvinnor i genomsnitt bara har 68 procent av mäns pension. Som inte det vore nog ökar dessutom skillnaden med åldern. Ju äldre jag som kvinna blir, desto mer ojämställd blir de facto min ekonomi.

Mitt i denna orättvisa har jag ett obekvämt privilegium som pensionsekonom. I och med mitt yrke har jag ett informationsövertag gentemot många andra kvinnor som på grund av sitt kön riskerar en lägre pension. Det är just därför jag skriver denna text.

Medan vi inväntar pensionsreformer och arbetsmarknadspolitik som minskar könsskillnaderna vill jag att alla kvinnor ska lära sig verktygen för att själva förbättra sin framtida ekonomiska situation.

Det handlar helt enkelt om att ha tillräckligt med pengar för att kunna säga fuck off till något som får dig att må dåligt.

Du kanske redan har hört talas om begreppet fuck-off-kapital. Kortfattat kan det förklaras som sparade pengar som ska kunna användas för att ta sig ur oönskade situationer. Situationer som att lämna ett jobb, avsluta en relation eller ett äktenskap, flytta från en lägenhet eller stad. Det handlar helt enkelt om att ha tillräckligt med pengar för att kunna säga fuck off till något som får dig att må dåligt.

I dag tänker jag lansera systerbegreppet fuck-off-pension. En pension som möjliggör att lämna oönskade situationer även på ålderns höst. Självklart har alla kvinnor olika möjligheter och förutsättningar att nå detta mål, men det finns lösningar som kan hjälpa alla en bit på vägen.

1. Få koll på nuläget. Logga in på minpension.se för att få koll på din pensionssituation.

2. Se till att du får tjänstepension. Kolla om ditt jobb erbjuder tjänstepension - om inte, prata med chefen och/eller se över möjligheten att byta arbetsplats.

3. Prata med din partner. Om du lever i en parrelation, sätt er ner och prata igenom kostnader, sparande, och vad som händer om ni skiljer er eller om den ena dör.

4. Undvik deltidsfällan. Jobba heltid så mycket som möjligt. Efter eventuell föräldraledighet, fundera på om familjepusslet går att lösas genom att båda parter jobbar exempelvis 90 procent, istället för att en går ner till 80 procent.

5. Se till att kompenseras. Om din eventuella partner jobbar heltid och tjänar mer kan denne föra över pensionsrätter till den som varit hemma med barn och jobbat deltid, eller kompensera genom ett privat sparande som är din enskilda egendom.

Maja Englund

pensionsekonom SPP – Pension & Försäkring AB