Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Bernmar (V), kommunalråd

Fler hyresrätter med rimliga hyror för unga vuxna

Det krävs fler hyresrätter med rimliga hyror för att lösa boendesituationen för unga vuxna. Att bara bygga dyra bostadsrätter som de borgerliga partierna vill är inte lösningen, skriver Daniel Bernmar (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Unga utflyttare, 2/11

För att bryta uppdelningen mellan fattiga och rika i Göteborg krävs fler hyresrätter och blandade bostadsformer i alla områden.

De borgerliga partierna i Göteborg skriver att nio av tio unga vuxna vill bo i en bostadsrätt eller villa. Men de glömmer att det är stor skillnad på att vilja och att kunna. För hur många unga vuxna har råd att köpa en bostadsrätt eller en villa i Göteborg?

Problemet för unga vuxna är inte att det finns för få bostadsrätter eller villor att välja på. Problemet är att de tvingas bo kvar hemma. Det är helt enkelt för svårt att hitta en bostad och hyrorna är ofta för dyra. Enligt Hyresgästföreningens rapport Unga vuxnas boende i Sverige bor färre unga i dag i egen bostad än tidigare. En viktig orsak till detta är bristen på hyresrätter vilket leder till att många tvingas till osäkra andrahandskontrakt.

Krävs två saker

För att förbättra boendesituationen för unga vuxna krävs två saker: att det byggs bostäder i snabbare takt och att hyrorna är rimliga.

I Göteborg arbetar den rödgröna ledningen både med att snabba upp byggtakten och att bygga hyresrätter med billigare hyror. Nationellt har dessutom Vänsterpartiet och regeringen infört olika investeringsstöd för ett ökat bostadsbyggande. Det är nödvändiga satsningar, även om det krävs mer.

De borgerliga partierna nämner i sin debattartikel att det bland annat behövs fler hyresrätter ”i områden som helt domineras av eget ägande”. Vi delar uppfattningen att vi behöver bryta segregationen i de välbärgade områdena i staden. Men vi ställer oss dock frågan: var är de konkreta förslagen från de borgerliga för att bygga fler hyresrätter i dessa områden?

Daniel Bernmar (V)

kommunalråd