Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att människor känner sig trygga och kan lita på att rättssamhället fungerar är en avgörande förutsättning för människors framtidstro och många andra viktiga mål, skriver Jonas Ransgård (M).

Fler förslag för tryggare Göteborg är på väg

Polisens kartläggning av utsatta områden visar att rättssamhället utmanas och att Polisen har svårigheter att upprätthålla svensk lag. Det är oacceptabelt och kräver ett antal åtgärder, skriver Jonas Ransgård (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Tryggare Göteborg, 28/9

På Alliansens förslag beslutade Göteborgs kommunfullmäktige 14/9 att ansöka om ett större område i centrala staden där ordningsvakter får större befogenheter. Flera nämnder fick också uppdrag att utforma ett åtgärdsprogram för en tryggare stadsmiljö, med särskilt fokus på Kanaltorget, Nordstan och Brunnsparken. Det var delar i en motion av Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD).

Beslutet välkomnas av Säkerhetsföretagens VD Li Jansson (GP 28/9) som uppskattar det breda stödet för åtgärderna då även (S), (SD) och (VV) stödde Alliansens förslag. Li Jansson för också fram flera förslag på hur arbetet för ökad trygghet bör läggas upp, där bland annat kommunalt upphandlade ordningsvakter och ett närmare samarbete mellan Polisen och säkerhetsföretagen lyfts fram.

Vi tar gärna med oss dessa förslag i det fortsatta arbetet.

Oron ökar

Nationella trygghetsundersökningen visar att människors oro för att utsättas för brott ökar. En starkt ökande andel kvinnor undviker att vistas utomhus på kvällstid även i sitt eget bostadsområde. Polisens kartläggning av utsatta områden visar att rättssamhället utmanas och att Polisen har svårigheter att upprätthålla svensk lag.

Detta är oacceptabelt och kräver ett antal åtgärder på statlig nivå. Kommunen och andra aktörer har dock en viktig roll att spela i det förebyggande arbetet.

Alliansen i Göteborg lanserade därför som en del i vårt gemensamma budgetförslag flera åtgärder för ökad trygghet. Budgetförslaget föll efter omröstning 36-40, men vi tänker återkomma med flera förslag. Vi välkomnar både tips och stöd i det arbetet.

Att människor känner sig trygga och kan lita på att rättssamhället fungerar är en avgörande förutsättning för människors framtidstro och många andra viktiga mål.

Jonas Ransgård (M)

oppositionsledare i Göteborg