Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler bostäder för studenter

24 år av socialdemokratiskt styre i Göteborg har skapat en ohållbar bostadssituation för göteborgare och studenter. Moderaterna har förslagen för att ge bostadsbristen en rak höger, skriver Jonas Ransgård (M), Axel Josefson (M) och Hanna Friberg (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg ska vara Sveriges bästa studentstad och välkomna alla studenter som tagit det viktiga beslutet att plugga. Tyvärr är den akuta bostadsbristen ett hinder. Göteborgs Universitet och Chalmers Tekniska högskola har runt 40 000 heltidsstudenter. Till höstterminen väntas 10 000 nya studenter.

Det finns cirka 9 300 studentlägenheter hos Chalmers studentbostäder och stiftelsen SGS Studentbostäder. Totalt saknas det över 20 000 bostäder i staden, något som drabbar alla och som lett till att fler än 30 000 göteborgare saknar egen bostad. Under 2017 färdigställdes 2 201 bostäder och befolkningen ökade med 7 399 personer.

Det behövs krafttag för att få ordning på den kaotiska bostadssituationen. Bostadsproduktionen måste fördubblas. För oss är Göteborgs studenter en prioriterad grupp och därför vill vi öronmärka lägenheter som enbart ska gå till dem.

Boplats måste prioritera göteborgare som saknar egen bostad

Många bygglovsansökningar har väntat i flera år på beslut. Göteborg behöver inte vara långsammare än andra städer. För att öka byggtakten vill vi införa en planprocess som drivs av byggbolaget själv. Detta innebär att byggbolaget gör större delen av planarbetet när kommunen inte hinner. Dessutom är nyproducerade lägenheter dyra och kommer därför inte alla göteborgare till del. För att komma åt problemet behöver kommunen ställa tydliga krav på byggbolagen att bygga billigare och hålla nere kostnaderna då dessa påverkar hyressättningen. Alla kommunala särkrav, såsom en procent till konstnärlig utsmyckning, måste också avvecklas för att få rimliga hyror.

Stärk andrahandsuthyrningen

Förutsättningarna för att hyra ut i andra hand måste stärkas. Efter de förändringar som Alliansregeringen införde 2014 så fördubblades utbudet på andrahandsmarknaden. Vi vill därför fortsätta att öka skatteavdragen för andrahandsuthyrning samt minska fastighetsägares möjlighet att säga nej.

Vi vill också stärka högskolornas och universitetens roll att öka antalet studentbostäder. De hinder som kvarstår för lärosäten att äga och bygga studentbostäder bör tas bort och det behövs även en översyn av marktillgången nära universiteten och högskolorna.

Boplats måste prioritera göteborgare som saknar egen bostad. I dag är kötiden över fem år för att kunna få en lägenhet och de flesta går till de som redan har ett eget boende.

24 år av socialdemokratiskt styre i Göteborg har skapat en ohållbar bostadssituation för göteborgare och studenter. Moderaterna har förslagen för att ge bostadsbristen en rak höger.

Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd och gruppledare

Axel Josefson (M)

oppositionsråd

Hanna Friberg

ordförande Moderata Ungdomsförbundet Göteborg