Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera av de klimatförnekande forskarna har tidigare hävdat, att vare sig rökning eller att kemikalieutsläpp är något som människor behöver oroa sig för, skriver debattören. Bild: Christine Olsson/TT
Flera av de klimatförnekande forskarna har tidigare hävdat, att vare sig rökning eller att kemikalieutsläpp är något som människor behöver oroa sig för, skriver debattören. Bild: Christine Olsson/TT

Finns det några gränser för Åkessons skamlöshet?

Nyligen sa Jimmie Åkesson till SVT att han inte tycker att det pågår en klimatkris. På sitt arroganta sätt avfärdar han vetenskapliga fakta. Denna sorts faktaresistens blir särskilt allvarlig om man saknar förmågan att känna skam som Åkesson uppenbarligen gör. För då finns det inga gränser för vad man kan säga för sin ideologiska övertygelses skull, skriver Bengt Hedberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Människans utsläpp av koldioxid är orsaken till jordens mycket allvarliga klimatkris. Detta var klimatforskaren vid NASA James Hansen säker på redan 1988. Hansens larmrapport ledde fram till, att IPCC bildades med uppdraget att regelbundet sammanställa det vetenskapliga kunskapsläget om klimatförändringarna och deras konsekvenser. IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) har genom åren lämnat flera rapporter med tydliga bevis att klimatkrisen är orsakad av människans koldioxidutsläpp.

Det är viktigt att veta, att panelen är sammansatt av forskare utsedda av regeringar från olika delar av världen och det blir nästintill enfaldigt att höra ledamöter från SD hävda, att klimatkrisen skulle vara politiskt iscensatt. Menar SD-politiker på fullt allvar, att forskare i FN.s klimatpanel utsedda av olika regeringar tillsammans i förväg skulle ha enats om vad man skall skriva i rapporterna?

Svaga punkter

I Maths Nilssons bok ”Spelet om klimatet” lär vi oss om NIPCC (Nongovernmental International Panel of Climate Change) som bildades 2003 av oljeindustrin med syftet att betala forskare för att hitta svaga punkter i IPCC:s rapporter och kontinuerligt kritisera och motbevisa det man kommit fram till. Man hävdar till exempel att det inte föreligger någon egentlig klimatförändring och en ökad mängd koldioxid skulle vara gynnsamt.

Forskarna till IPCC-rapporterna får inte ersättning för att sammanställa sina rapporter, medan huvudförfattarna och medförfattarna till de kritiska rapporterna belönas rikligt från den stiftelse som startade NIPCC. Det tydliga egenintresset från oljeindustrin avslöjas.

Flera av de klimatförnekande forskarna har tidigare hävdat, att vare sig rökning eller att kemikalieutsläpp är något som människor behöver oroa sig för. I dag är det nog få som vill föra fram sådana uppfattningar. I ljuset av detta framstår uttalanden om att den pågående debatten om klimatkrisen skulle vara politiskt arrangerade som ytterst tendensiösa.

Flera av de klimatförnekande forskarna har tidigare hävdat, att vare sig rökning eller att kemikalieutsläpp är något som människor behöver oroa sig för

Människor runt om i världen har drabbats och fortsätter att drabbas av förfärliga katastrofer, som IPCC nu fastslagit är orsakade av att jordens medeltemperatur stigit till följd av koldioxidutsläppen. Vi nås av rapporter om extrema värmeböljor, skogsbränder, perioder av torka, intensiva stormar och skyfall med efterföljande översvämningar, liksom en annalkande höjning av havsnivåer och därmed risken att stora områden på jorden blir obeboeliga.

Kanske skulle Jimmie Åkesson i bästa fall kunna säga: “Visserligen verkar det brinna i knutarna, men så länge det inte brinner på själva taket så är det uppenbarligen ingen fara på taket”! Historien visar på otaliga exempel på människor, som trots övertygande bevis fortsätter förneka utan att känna skam. Den ideologiska övertygelsen tycks vara viktigare än tydliggjorda fakta.

Bengt Hedberg Leg. psykolog, leg. psykoterapeut