Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Transkvinnan och tyngdlyftaren Laurel Hubbard tävlar i damklassen på OS i Tokyo. Bild: Mark Schiefelbein/TT, Privat.
Transkvinnan och tyngdlyftaren Laurel Hubbard tävlar i damklassen på OS i Tokyo. Bild: Mark Schiefelbein/TT, Privat.

Feminister vill förstöra damidrotten

Jag ser givetvis att transkvinnor respekteras och ges möjligheten till att tävla i sport, men inte på bekostnad av unga tjejer och kvinnor. Att alla ska få tävla inom idrott råder det nog ingen tvekan om. Men det måste vara på rättvisa villkor, skriver Johannes Herrey.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sedan ett tag tillbaka har man kunnat följa en omtalad debatt i länder som bland annat USA. Frågan som ställts är om transkvinnor, biologiskt födda män som kommit att identifiera sig som kvinnor, ska få tävla i damidrott. Nu har även debatten kommit till Sverige, då bland annat Svenska Friidrottsförbundet meddelade i juni att man nu tillåter barn och ungdomar att tävla som det kön man identifierar sig som.

Bakgrunden till detta är en rörelse som anser att personer som identifierar sig som kvinnor ska få möjligheten att tävla med andra kvinnor. Man menar på att det bör vara tillåtet för en person att tävla i damidrott även om personen inte är född som kvinna, då det annars kan anses vara diskriminerande mot transpersoner.

Åsikterna i debatten har varit delade. Ett flertal individer har i media och på sociala medier ställt sig bakom förslaget samtidigt som många andra är starkt emot det, då kritiker anser att detta är ett hot mot kvinnliga idrottares rättigheter.

Biologiska faktorer

Hur kommer det sig egentligen att män och kvinnor inte tävlar mot varandra i dag? Givetvis beror det på biologiska faktorer som till exempel skillnader i benstruktur och muskeluppbyggnad, där män i de allra flesta fall har en fysisk fördel gentemot kvinnor. Det betyder självklart inte att någon grupp är mer värdefull än en annan, utan endast att folk föds med olika fysiska förutsättningar. Att folk föds med många olika fysiska förutsättningar kan man tycka är tråkigt, men så ser verkligheten ut.

Vad händer då om personer födda som män börjar tävla mot kvinnor? Svaret på den frågan är tyvärr inte vackert. Kvinnorna ”krossas”, i vissa fall bokstavligen, vilket är fruktansvärt. Det finns redan ett antal exempel där transkvinnor har tillåtits tävla mot andra kvinnor i olika sporter.

Övertag i tävlingar

Fallon Fox blev ett välkänt namn inom kampsportens värld för några år sedan. Fox tilläts tävla mot andra kvinnor i MMA, där hon vann alla sina tre första matcher redan under första ronden. 2014 besegrade hon en av sina motståndare inom två minuter efter en spark till huvudet, vilket resulterade i både en hjärnskakning samt ett brutet skallben för motståndaren. Flertal profiler inom sporten, bland annat välkände UFC-kommentatorn Joe Rogan, har uttalat sig starkt emot detta. Han har uttryckt att matcher där kvinnor ställs mot biologiska män är rent utav farliga för kvinnorna.

Ett annat exempel är Laurel Hubbard, en transkvinna från Nya Zeeland som tävlar i tyngdlyftning. Laurel tävlade som man innan hon vid 30 års ålder valde att identifiera sig som kvinna. Som manlig atlet ansågs Laurel vara en medelmåttig tyngdlyftare, men som kvinna ses Laurel av många som den bästa i världen. I våras kom ett besked från den olympiska kommittén om att Laurel kommer att tillåtas att tävla med damerna i OS i Tokyo. Flera kvinnliga tävlande inom sporten har använt uttalande som ”ett dåligt skämt” för att beskriva situationen.

Att tycka att biologiskt födda män ska få tävla i damidrott är inget annat en ett slag i magen till alla de tjejer som varje dag kämpar för att bli bäst i den sport de utövar.

Jag kan inte föreställa mig hur de kvinnor som i hela sitt liv har kämpat för att bli bäst inom en viss sport nu känner när en person kommer och gör dem totalt chanslösa. En person som må identifiera sig som en kvinna, men som ser ut som en man, låter som en man, har tävlat som en man och är född som man. Till och med Caitlyn Jenner, världens kanske mest kända transkvinna och även en tidigare framgångsrik atlet, anser att det inte är rättvist mot kvinnor att behöva tävla med transkvinnor.

Rättvisa villkor

Jag tycker självklart att alla människor, oavsett kön, ursprung eller vad man än väljer att identifiera sig som är lika mycket värda. Att alla ska ha möjligheten att få tävla inom idrott råder det nog ingen tvekan om. Men det måste vara på rättvisa villkor. Jag ser givetvis att transkvinnor ska respekteras och ges möjligheten till att tävla i sport, men inte på bekostnad av unga tjejer eller kvinnor.

Enligt mig finns det två möjliga lösningar på denna frågeställning. Antingen tävlar alla (oavsett hur man identifierar sig) tillsammans med de av samma kön som man föddes. Eller så låter vi män tävla mot män, kvinnor mot kvinnor och så ges transkvinnor möjligheten att tävla mot varandra samt transmän att tävla mot andra transmän.

Tar inte ställning

Att tycka att biologiskt födda män ska få tävla i damidrott är inget annat en ett slag i magen till alla de tjejer som varje dag kämpar för att bli bäst i den sport de utövar. Att individer som utger sig för att vara feminister kan stå bakom denna förändring är för mig något helt obegripligt. Min uppfattning har varit att feminister står upp för kvinnors rättigheter, men ändå ser jag ingen av dessa personer nu ta ställning för kvinnor i denna fråga.

Jag kommer aldrig att stödja en rörelse som vill se kvinnor och unga tjejers rättigheter tas ifrån dem. Detta må kanske vara den mest absurda debatt jag någonsin skådat. Bryr man sig om rättvisa för kvinnor så vill man inte ha män på prispallen i damidrott.

Johannes Herrey, borgerlig debattör

LÄS MER: Hubbard blir första transpersonen i OS

LÄS MER: Könsidentitet är inte samma sak som genus

LÄS MER: Loui Sand om självmordstankarna och resan mot att bli man